Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Två nya straff för unga föreslås

Regeringens utredare föreslår att två nya straff för unga ska införas - ungdomstillsyn och ungdomsövervakning.

– Det finns stort behov av effektiva åtgärder mot unga som börjat begå brott, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

– Det är viktigt att bryta den utvecklingen så tidigt som möjligt, fortsätter Johansson.

Regeringen vill se nya former av straff för unga brottslingar och har tillsatt en utredning som nu presenterar sina förslag.

Två nya typer av straff föreslås för dem som begår brott när de är mellan 15 och 17 år gamla: ungdomstillsyn och ungdomsövervakning.

Utredaren, hovrättsråd Karin Sandahl, tycker att det behövs nya ungdomspåföljder.

– Jag kan se att de här förslagen praktiskt kommer att göra stor nytta, säger Sandahl.

Utredningen bedömer att omkring 700 personer kan omfattas av ungdomstillsyn och cirka 250 personer av ungdomsövervakning.

Ungdomstillsyn innebär att den dömde måste hålla kontakt med en stödperson och dessutom delta i särskild verksamhet likt dagens ungdomstjänst. Det ska kunna utdömas i mellan en och sex månader. Tanken är att samtalen med kontaktpersonen och den särskilda verksamheten ska uppgå till fem timmar i veckan.

Ungdomsövervakning är mer ingripande och kan innehålla tydliga begränsningar av rörelsefriheten, som förbud att lämna bostaden på helgkvällar eller vistas på vissa platser. Inskränkningarna ska kunna kontrolleras med elektroniska hjälpmedel. Utredningen föreslår att det straffet ska utdömas i mellan sex månader och ett år.

Båda straffen ska kunna utdömas utan samtycke av den dömde eller dennes vårdnadshavare och strafftiden ska fastslås av domstolen precis som vid andra straff.

Justitieminister Morgan Johansson (S) välkomnar förslagen och har inga större invändningar, men vill att de ska kunna införas snabbare än utredarens förslag, som är den 1 juli 2019.

I dag döms unga som begår brott innan de fyllt 18 år normalt till böter eller någon av de särskilda ungdomspåföljder som finns. De är ungdomsvård, ungdomstjänst eller sluten ungdomsvård.

De nya straffen eller påföljderna har redan föreslagits av en tidigare utredning, påföljdsutredningen. Den ansåg att det finns ett behov av fler typer av påföljder för unga.

Flera partier i riksdagen vill också se tydligare konsekvenser för unga som begår brott och se till att de inte kan begå nya brott kort efter att de gripits av polis.

Därför utreds även att inrätta så kallade jourdomstolar som snabbt ska kunna döma ut påföljder för vissa brott. Den utredningen ska vara klar med ett delbetänkande i slutet av sommaren.

Statsminister Stefan Löfven (S) uppgav i våras att han även vill se över straffrabatten för unga brottslingar mellan 18 och 21 år. Det välkomnades av de borgerliga partierna och SD som redan driver sådana förslag.

SD har också ett förslag om att sänka den straffbara åldern från 15 till 13 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".