Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Svenska sedlar tas upp ur en plånbok.
Mattias Agerberg har jämfört faktiska valresultat i europeiska regioner med olika nivåer av korruption. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sverige

Fortsatt minskad löneskillnad mellan kvinnor och män

Statistikern: En del kvinnogrupper har haft gynnsamm löneutveckling
1:33 min

Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter minska, enligt Medlingsinstitutets rapport "Löneskillnaden mellan kvinnor och män 2016 – vad säger den officiella lönestatistiken?" som presenteras i dag.

– Vi ser en trend med fortsatt minskade skillnader. Sedan år 2005 är minskningen 4,3 procentenheter, säger John Ekberg som är statistikansvarig på Medlingsinstitutet, i ett pressmeddelande. 

Under 2016 var löneskillnaden mellan män och kvinnor sett till hela ekonomin 12,0 procent. Det är en minskning med 0,5 procentenheter sedan 2015. 

Sverige tillhör de länder i världen som har minst lönespridning. Genomsnittslönen för år 2016 var 32 800 kronor. Högst lön hade manliga tjänstemän i privat sektor med en genomsnittslön på 44 100 kronor. Lägst lön hade kvinnliga arbetare i privat sektor som i genomsnitt tjänade 25 300 kronor.

Tar man hänsyn till de lönepåverkande faktorerna yrke, utbildning, ålder, arbetstid och sektor återstår en oförklarad löneskillnad på 4,5 procent.

En annan del i rapporten har undersökt varför kvinnor tjänar mindre än män, och där har man kommit fram till att det beror på lägre lön, men också på att kvinnor i genomsnitt arbetar färre timmar.

– Att jämföra sammanlagd arbetad tid och löneskillnadens utveckling med hjälp av lönestrukturstatistiken är ett nytt angreppssätt, säger John Ekberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".