En fiskmås på en bild
1 av 3
53 måsägg har pickats för att ta död på de ofödda ungarna. Foto: Marita Kangestad
Skyddsjägaren Michael Örknér och Daniel Ottosson från Olofströms kommun står utanför Folkets hus i Olofström.
2 av 3
Michael Örknér, skyddsjägare, och Daniel Ottosson, teknisk samordnare för offentliga miljöer, försvarar metoden att picka hål på måsägg. Foto: Marita Kangestad
En lyktstolpe med ett fågelbo på toppen.
3 av 3
Här på toppen av en lyktstolpe intill fotbollsplanen på Ekerydsskolan har ett måspar byggt bo. Måsarna har varit aggressiva mot barnen på skolgården, vilket gjort skyddsjägarna pickat sönder måsarnas ägg. Foto: Marita Kangestad
Olofström.

Skyddsjägare pickar måsägg för att begränsa stammen

Jägaren: Vi är humana
3:42 min

På en vecka har skyddsjägare i Olofström pickat hål på 53 måsägg för att minska antalet aggressiva måsar i stan. Men nu får åtgärden att döda måsungar kritik.

Olofströms kommun har gått så långt i sin strävan att slippa aggressiva måsar i centrum att skyddsjakt inletts. Under perioden 24 maj till den 31 maj har skyddsjägare pickat hål på 53 måsägg i ett försök att minska måspopulation.


Skyddsjägarna har lokaliserat måsarnas bo med hjälp av fastighetsägare som upptäckt bon på tak, balkonger, lyktstolpar, kyrktorn och i ventilationstrummor.

– Det handlar inte om att utrota en stam med måsar, utan att begränsa den. Förebygga så det finns ett lagom antal så att problemen upphör, säger Daniel Ottosson, teknisk samordnare för offentliga miljöer.


Ett måspar byggde bo på toppen av en lyktstolpe intill fotbollsplanen på Ekerydsskolan och attackerade barnen som lekte på skolgården. Och på taket till Folkets hus har skyddsjägarna pickat hål på elva ägg. Äggen läggs sedan tillbaka i redet, vilket gör att måsparet tror att de ligger och ruvar på ägg som snart kläcks.

Men åtgärden att döda måsungar möter kritik. Ornitologen Niklas Aronsson som är informationsansvarig för Sveriges ornitologiska förening och känd från tv-programmet Det stora fågeläventyret.

– Jag tycker det är beklagligt att man genomför en så drastisk åtgärd. Inte minst genom att man gör det så sent in på häckningssäsongen. Det innebär att äggen är i det närmaste kläckta och att det då mer eller mindre är fullgångna foster som man dödar på det sätter, säger han.


Skyddsjägaren Michael Örknér, som är en av dem som utför uppdraget, har bara i enstaka fall märkt att de ägg han pickat hål på innehåller fullgångna foster.

– Vi har inte fått några negativa synpunkter. Alla har sett det som en jättefin lösning och ett humant sätt att jobba. Vi har ju inte använt några direkta skjutvapen och skjutit de nyfödda ungarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".