Asylstafetten utanför Bromölla
Asylstafetten utanför Bromölla Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio
Skåne

De går för hoppet

5:55 min

Från Malmö till Öland ska de gå. Ett tjugotal deltagare går hela vägen, fler går delsträckor. Målet: att uppmärksamma asylfrågan.

En bit ifrån E22:an, på småvägarna runt Tosteberga, sitter en grupp människor i gräset och dricker kaffe. De har gått långt, ända från Malmö, men ska ännu längre. För asylstafetten är slutmålet Öland. Men ett kanske än viktigare mål är att skapa möten med människor under vägen. Genom mötena och att dela med sig av sina berättelser vill de uppmärksamma asylfrågor.  

- Vi värnar om asylsökandes och papperslösas rättigheter här i Sverige, säger Andreas som är en av dem som går stafetten.

Bredvid Andreas står Amir i en gul väst och håller en stor flagga med en jordglob på i handen.

- Jag vill visa, stötta och ge hopp till alla de som, liksom mig, har drabbats av den nuvarande asylpolitiken, säger han.

Stafetten utgår alltid från Malmö men har olika mål. Tidigare stafetter har slutat i Stockholm, Åstorp, Almedalen och Göteborg. Årets mål blir en festival på Öland där gruppen ska uppträda och dela med sig av sina berättelser.

- Många säger att det inte finns hopp, att de har fått avslag och att de kommer skickas tillbaka till landet de kom ifrån. Men genom stafetten så visar vi att det finns hopp, att vi stöttar varandra, säger Amir.

Men att gå i en stafett som uppmärksammar asyl innebär även att möta motstånd på vägen.

- Det kommer fram många nyfikna och ställer frågor. Vilka vi är och varför vi går. Men det finns också de som inte gillar oss, som tutar på oss och visar fula tecken. Men vi svarar kärleksfullt och visar respekt. Vårt mål är att sprida kärlek och hopp, säger Amir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista