Polisavspärrning
Kvarlevorna kan vara försvunnen turnéledare från Sölvesborg. Foto: Johan Nilsson/TT
Ivö

Kvarlevor kan kopplas till försvunne Lelle Hildebrand

Skelettdelar som hittades på Ivö, norr om Kristianstad, är högintressanta för polisen. En av teorierna är att det kan vara kvarlevor från turnéledaren Lelle Hildebrand som försvann spårlöst 1999 från Sölvesborg.

Skelettet hittades i söndags av en svampplockare i skogen mitt uppe på ön. Till ön där närmare 200 personer bor går det vägfärja. I anslutning till platsen där kroppsdelarna hittades låg förmultnade kläder.

– Vi har konstaterat att det handlar om ett par jeans och en livrem. Just nu håller vi på att söka av området efter fler benbitar med hjälp av kriminalsökshundar, säger kommissarie Anders Svensson, förundersökningsledare och chef för sektionen för grova brott vid polisområde västra Blekinge.

Skelettet ska under dagen föras till Rättsmedicinalverket i Lund där identiteten ska fastställas. Polisen jobbar dock redan efter hypotesen att det handlar om en man. De har tagit fram en lista med 20 namn på försvunna personer som rättsmedicin ska arbeta efter. Ett av namnen på listan är turnéledaren Lelle Hildebrand som försvann från rockklubben Kartago i Sölvesborg i januari 1999.

– Vi har gjort en gallring med namn som vi tror mer på, säger Anders Svensson.

Lelle Hildebrand försvann från rockklubben Kartago i Sölvesborg i januari 1999.


Lelle Hildebrand var turnéledare åt hårdrocksbandet Hammerfall och lämnade klubben för att träffa en rockmanager den aktuella kvällen. Det är sista spåret efter den 37-årige turnéledaren.

En kvinna har tidigare uppgett till polisen att hon hört en knall i närheten av rockklubben, vilket medförde att polisen misstänkte att Lelle Hildebrand skjutits. Rockmanagern var misstänkt, men förundersökningen mot honom lades ned.

Tips att kroppen har dumpats nära Ivön.

En kort tid efter Lelle Hildebrands försvinnande hittades hans väska vid sjön Immeln som ligger intill Ivösjön där Ivö ligger. Polisen har också genomsökt Ivösjön efter tips om att Lelle Hildebrands kropp dumpats där.

– Kvarlevorna på Ivö hittades inte vid en strandkant, utan upp på ön, säger Anders Svensson.

Blekingepolisen har lämnat över fallet om Lelle Hildebrands försvinnande till en Coldcase-grupp i Malmö.

– Absolut så jobbar vi ihop med den gruppen nu. Men jag vill inte spekulera. Vi måste först slå fast identiteten på personen, säger Anders Svensson.

Polisen beräknar att arbetet med identifieringen är klart någon gång i augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".