Kommundirektör Diana Olsson lovade tårta om befolkningen växte över 19 500 i Simrishamn.
1 av 2
Kommundirektör Diana Olsson lovade tårta om befolkningen växte över 19 500 i Simrishamn. Foto: Malin Rimfors/Nicola Bertoni/Sveriges Radio - bilden är ett montage.
Diana Olsson är kommundirektören som utlovat tårta.
2 av 2
Diana Olsson är kommundirektören som utlovat tårta. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Simrishamn

Tårtkalaset fick ställas in - befolkningskurvan pekar nedåt igen

Kommundirektören: Den dagen blir det tårta på torget
2:03 min

I vintras var Simrishamns kommun bara tre-fyra personer från nå befolkningssiffran 19 500 och ett tårtkalas utlovades. Men så vände siffrorna och kalaset fick ställas inpå obestämd framtid.

I vintras var det på väg att bli ett stort tårtkalas på torget i Simrishamn för alla invånare i kommunen sedan kommundirektören lovat tårtfest om befolkningen klättrade över det efterlängtade 19 500.

- Det fattades bara tre-fyra invånare innan det vände, säger kommndirektören Diana Olsson som låg bakom löftet.

I dag ligger befolkningen dryga 19 400 och kurvan pekar svagt nedåt.

Simrishamns kommun har inte analyserat siffrorna i detalj men Diana Olsson tror att vändningen beror på att alla asylboenden i kommunen stängde under februari och mars. Många med tillfälliga uppehållstillstånd på asylboendena hade valt att skriva sig i Simrishamn, men skrevs i många fall på annan ort i samband med att boendena stängde.

Men Simrishamn har sedan tidigare stuckit ut som den enda kommunen i Skåne som minskar sin befolkning.

- Vi är ovanliga eftersom vi minskar trots att vi har större inflyttning än utflyttning. Men det beror på en hög medelålder, där fler dör än föds, vilket gör att befolkningen krymper, säger Diana Olsson.

I färska befolkningsprognoser ska ändå Simrishamns kommun nå över 19 500 invånare under 2018, så kanske får kommundirektören bjuda in till tårtkalas då igen.

- Absolut, löftet gäller än, hälsar kommundirektören.

Sedan 2015 arbetar Simrishamn efter en Handlingsplan för hållbar inflyttning där till exempel bostadsbyggande nämns som en åtgärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".