Man håller i en vinylskiva
Johan Rönn köpte sin första vinylskiva år 1994. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Kristianstad

Vinylskivor ska snurra liv i Tollarp

6:46 min

Visionen om vinylcafé som koncept i Tollarp blir till verklighet idag. Det ska samla musikintresserade enligt Johan Rönn, som ser fram emot premiären där första temat är "slagen på käften".

Johan Rönn lånade idén om vinylcafé från sin vän som är musikjournalist i Göteborg.

– Jag kan ju inte flänga till Göteborg hur som helst så jag tänkte att då får jag kanske ta det till Tollarp istället, säger Johan Rönn.

Han berättar att tanken med vinylcaféet är att folk ska samlas för att prata om musik och ta med sig en skiva som hör ihop med temat för just det tillfället. Man får nummerlappar och när ens nummer ropas upp får man gå upp och prata om vinylskivan man har med sig och vad den betyder.

Jag minns var jag befann mig, ljuset, vad jag sysslade med. Det är en skithäftig känsla att minnas såhär 27 år senare.

Temat för kvällen är "slagen på käften" och handlar om känslan när man hör en skiva för första gången som förändrar någonting inuti en.

– Jag minns var jag befann mig, ljuset, vad jag sysslade med. Det är en skithäftig känsla att minnas såhär 27 år senare och det måste finnas fler som har samma känsla. Då vill jag höra deras historia om när de blev slagna på käften och av vad.

Karen Ramos som är kaféägare på Café Ramos där vinylkvällarna ska hållas blev väldigt glad när Johan Rönn kom med förslaget. Hon tror att det är viktigt att hålla byn vid liv och engagera sig genom koncept som detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista