Lars Gustav Dahl, Simrishamns segelsällskap
Lars Gustav Dahl, Simrishamns segelsällskap. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Simrishamn

Vecka med vind i seglen

Många är inte vana vid så krabb sjö
3:47 min

Just nu pågår den traditionsenliga seglarveckan i Simrishamn, med Hanöregattan och Bornholm runt. I år har vinden ställt extra höga krav på båt och besättning.

- Igår fick vi ställa in lite på förmiddagen och ta en segling på eftermiddagen, så vi får avvakta vädret, jag hoppas de får segla minst två seglingar idag. säger Lars-Gustav Dahl, från Simrishamns segelsällskap.

När det blåser från sydost blir det kraftig sjö som kan vara svår att segla i, berättar han.

- Många inte vana vid så krabb sjö som det blir här ute, det går upp från olika håll som man ska parera, det var någon av seglarna som sa att det var jätteroligt i kort bana igår, men jobbigt var det.

Seglarveckan i Simrishamn har en lång tradition, det började redan 1935 då segelsällskapet bildades på ett konditori i stan.

 - Första seglingen var faktiskt samma år, då seglade man här i Tobisviksbukten utanför badet, och då var det många ekor och sådana båtar som man till och med förr i tiden var ute och fiskade med, säger Lars-Gustav Dahl. 

Under seglarveckan körs först Hanöregattan, som ingår i sydostcupen. Här deltar i år seglare från Ystad, Simrishamn och Blekinge. På fredag är det dags för Bornholm runt. Vilket varv runt Bornholm som seglarna tar bestäms först på morgonen, under ett rorsmansmöte.

- Vil vill gärna ha kryss, det vill säga motvind.

Starten för Bornholm runt går vid elvatiden på fredag.

- Det är tyvärr inte så många båtar i år, det tar hårt på båtarna överlag på alla seglingar, säger Lars-Gustav Dahl.

Det är fortfarande inte försent att anmäla sig, flera båtar avvaktar hur vädret blir, berättar han.

- Vi väntar en del anmälningar till. Båtarna är så olika konstruerade, en del vill inte ha över 10 sekundmeter. Vi hoppas på 10-15 båtar, är det över 20 är det jättebra.

Seglarveckan i Simrishamn hade en glansperiod på 80-talet då uppemot 100 båtar deltog. Idag är deltagarna betydligt färre. Det beror bland annat på att reglerna för vilka båtar som får starta har skärpts, och på att människor har andra intressen idag, enligt Lars-Gustav Dahl.

Men seglarveckan skapar ändå liv och rörelse i hamnen sommartid, menar han. Hanöregattan seglas nära land för att vara publikvänlig och på torsdagskvällen är det dans vid klubbhuset.

Nästa sommar väntar ett stort seglingsarrangemang i Simrishamn under två veckor i juli, då både SM i Nordisk folkbåt och Guldpokalen för Nordisk folkbåt äger rum.

- Då väntas mellan 60 och 70 båtar delta, säger Lars-Gustav Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".