Försvarsmakten var på utbildningsmässan i Kristianstad.
Arkivbild.
Aurora 17

Politikerdebatt: Hur stor bör militären vara?

Gudrun Schyman (FI): Sverige har aldrig kunnat försvara sig
5:46 min

Gudrun Schyman är kritisk till en ökad militarisering i samhället och ordnar möte i Simrishamn. Men moderaten Annicka Engblom vill se ett ökat försvar.

Ikväll anordnar Gudrun Schyman (FI) ett möte i Simrishamn om vad hon menar är en ökad militarisering. Bakgrunden är Aurora 17, en stor militärövning som tar plats runt om i Sverige under september. Men innan dess debatterar hon i P4 Kristianstad med den moderata riksdagsledamoten Annicka Engblom från Rödeby i Blekinge. Annicka Engblom är ersättare i försvarsutskottet men har bakgrund inom Försvarsmakten.

- Jag är kritisk till den upptrappning av militära övningar som vi sett på senaste tiden. Det här är ett led i en millitärisering av säkerhetspolitiken som jag tycker är väldigt olycklig. Man går tillbaka till det gamla traditionella synsättet om att vi ska rikta in oss på att försvara landets gränser, säger Gudrun Schyman (FI) och fortsätter:  

- Samtidigt vet vi att de reella hot som vi står inför idag är globala. Det handlar om internatioenll terror och det handlar om konsekvenserna av klimatförändringar.

Men Annicka Engblom (M) håller inte med.

- Det har skett en militär kapacitetsökning i vårt närområdet  som vi måste svara på. Det är inget eget hittepå, utan framprovocerat av Ryssland som kränker våra gränser, som infiltrerar våra IT-system, som sprider information. Som folkvald riksdagspolitiker är det min främsta uppgift att värna svenska medborgares frihet och säkerhet och trygghet, med militära medel om det skulle behövas. I det allt sämre säkerhetspolitiska läge så är det närmast ett tjänstefel att inte bygga upp egna förmågor tillsammans med andra och öva dem för att vara beredda om det skulle bränna till på allvar, säger hon.

Hör hela debatten i klippet ovan.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".