Lisbeth Nilsson, håller i trådarna kring alla volontärer som jobbar med jazzfestivalen i Ystad
Lisbeth Nilsson, håller i trådarna kring alla volontärer som jobbar med jazzfestivalen i Ystad. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Ystad

Ystad laddar för jazzfestivalen

3:17 min

Ystad Sweden Jazz Festival drar igång ikväll. Då är 120 volontärer redo att ta hand om publik och gäster.

Lisbeth Nilsson, eller Lisa som hon kallas, håller i trådarna för alla de frivilliga som jobbar med festivalen.

- Just nu är det snurrigt men roligt, för nu är vi på gång, det är en jättehärlig känsla. Vi har en stor konsert idag på arenan, säger hon.

Gemenskapen, glädjen, man kommer in i en bubbla som inte är likt något annat.

Lisbeth Nilsson var med och drog igång jazzfestivalen för åtta år sedan. I år pågår den runt om i Ystad i sex dagar, med 43 konserter och omkring 280 artister, samt jazzparad, jazzkidzkonserter och nattliga jamsessions.

De 120 volontärerna tar bland annat hand om publik och artister.

- Varje artist har någon som tar hand om dem.

Andra exempel på arbetsuppgifter är att vara chaufför, ljudtekniker, och inte minst att fixa mat till alla inblandade.

Gemenskapen är en stor drivkraft att vara med, tror Lisbeth Nilsson.

- Glädjen, man kommer in i en bubbla som inte är likt något annat. När det här startar bara snurrar det på, alla satsar. det är rätt människor som har en positiv attityd, att vi ska göra det bästa för både gäster, besökare och artisterna, så det vill komma tillbaka, och det gör de.

Även om det är mycket att göra brukar det finnas tid då och då för Lisbeth Nilsson att smyga in och lyssna på konserter. Hon brukar sitta i "byxorna" på Ystads teater, säger hon.

- Det är de här tygskynkena, de svarta, som vi ser vid sidan av scenen, som är nere, så sitter jag där och lyssnar. Jag har inte fullt upp att göra hela tiden, det är klart att jag kan lyssna, och det kan våra 120 volontärer också, det är det som är deras lön, ingen har en krona betalt, men att få lyssna på musik, gemenskap, glädje och att käka mat, alla får mat dygnet runt här.

Är det något som är nervöst?

- Det är om jag glömmer något, men det brukar fixa sig, säger Lisbeth Nilsson, och visar upp sitt anteckningsblock som hon har i bakfickan.

Det är alltid spännande. Vi är inne på åttonde året, 2010 startades festivalen, då var det tre dagar och 15 konserter. I år är vi uppe i sex dagar och uppåt 50 evenemang.

Konstnärlig ledare för Ystad Sweden Jazz Festival är Jan Lundgren. Det är han som formar programmet och bokar artisterna inför festivalen, under själva festivaldagarna är det också en hel del att göra.

- Jag gör ett par konserter varje år, men förutom det är jag ett slags ansikte också, så att jag presenterar så många konserter jag kan, jag hälsar välkommen till alla musiker och jag försöker ta hand om publiken, säger han.

Jan Lundgren ser ganska lugn ut när vi träffar honom hemma i trädgården under förmiddagen, några timmar före festivalstart.

- Skenet bedrar, nej, men man måste försöka hålla ett slags lugn innan stormen, säger han.

Att ta emot 280 artister från olika håll i världen är förstås en jättelogistik, och det viktigaste är att ta hand om dem, säger Jan Lundgren.

- Att få dem att känna sig att de verkligen är värdefulla, vilket de är, för deras prestationer avgör i sin tur väldigt mycket var publiken känner när de går härifrån.

Årets hedersgäst är gitaristen Al Di Meola från USA.

- En superlegendarisk gitarrist, som slog igenom på 70-talet, säger Jan Lundgren.

- Han har spelat med alla, men han är en av "alla", så han är en av de där som folk gärna vill ha spelat med.

Hur känns det nu några timmar innan det hela blåser igång?

- Spännande. Det är alltid spännande. Vi är inne på åttonde året, 2010 startades festivalen, då var det tre dagar och 15 konserter. I år är vi uppe i sex dagar och uppåt 50 evenemang. Men trots den erfarenheten, om man nu får tala utifrån att man är festivalarrangör, så är det lika stor adrenalinkick och bubblande känsla inom en, det är en fantastisk känsla, säger Jan Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista