Sverige

Puckellax fångad i Ätran

2:03 min

I helgen togs den första puckellaxen upp med spöfiske i Ätran. Sportfiskare uppmanas rapportera in fångst av det som också kallas "pinklax".

Puckellax, även kallad pinklax, är en art som normalt inte finns i svenska vatten. I helgen togs den för första gången upp med spöfiske i Ätran. Fyndet oroar Ingmar Alenäs, före detta kommunekolog i Falkenberg.

– Vi hade inte räknat med att hitta en puckellax här. Det som är oroväckande är sjukdomarna den kan bära på, vill inte få in främmande smittspridning i vår genuina laxstam, säger Ingemar Alenäs.

Puckellaxen känns igen genom den prickiga stjärtfenan och den karaktäristiska puckeln som hanar utvecklar under lek. Arten har synts tidigare i Halland men inte fångats med spö innan. Vanligtvis lever puckellaxen i Stilla havet och runt Norra Ishavet, men har av någon anledning kommit in till Ätran.

Enligt Ingemar Alenäs är helgens fångst sensationellt, men väcker många frågor. Bland annat undrar han hur den har hamnat så långt hemifrån, och för att ta reda på det krävs prover.

– Därför är det väldigt viktigt att man undersöker laxen och tar prover på fjäll och liknande, säger Ingemar Alenäs. 

Om man skulle få upp en puckellax ska den avlivas direkt och fyndet ska rapporteras in till Länsstyrelsen.