Hässleholm

De ingriper på varje festival

2:58 min

Festivalerna duggar tätt och det gör också de sexuella övergreppen. Men föreningen Vuxna för trygga tjejer, med bas i Hässleholm sätter stopp för det.

Festivalerna radar upp sig som pärlor på ett pärlband - och för det mesta en härlig upplevelse, men det förekommer också annat. Sexuella trakasserier och ofredanden och även övergrepp och våldtäkter har varit i fokus på sistone. Arrangörerna gör en del - frivilliga gör annat.

Varje gång de är ute ingriper de på något sätt.

– Det känns skönt att göra så stor skillnad.

Vuxna för trygga tjejer genomför vandringar och vill finnas för allas flickor på allt från Helgeåfestivalen till HX i Helsingborg.

Ingela Hansson är vice ordförande och en av eldsjälarna i föreningen som består av en liten grupp personer i Hässleholm.

– Jag har själv döttrar och vill vara där för våra tjejer. Allas våra tjejer, säger hon.

Medlemmarna i föreningen brinner för att stoppa våldet mot tjejer och kommer till de festivaler som hör av sig så länge de har volontärer.

– Vi får enormt mycket positiv feedback när vi är ute, man träffar folk och lyssnar på musiken, även om vi ofta inte ser konserterna, eftersom vi står med ryggen mot banden som spelar, säger Ingela Hansson.

Fler volontärer behövs.

– Det är till stor hjälp om man kan ställa upp bara en enda kväll.