Kristianstad

Läsare i slukaråldern gläder honom mest

10 min

Frågorna runt rasism är en av världens allra viktigaste frågor och har varit det i 25-30 år. Det menar torsdagen sommargäst Geller Tamas, framgångsrik grävande journalist och författare som växte upp i Tollarp utanför Kristianstad.

Förra året kom boken ”Det svenska hatet” som han ser som den tredje och avslutande delen i en triologi som han skrivit under 15 år. En triologi som började med ”Lasermannen” och fortsatte med boken om de apatiska barnen.

– På något sätt försökte jag knyta ihop säcken med dagens situation. Att spegla ett kvartssekel – de förändringar vi har i Sverige och där vi idag har ett parti som i början av 90-talet marscherade under hakkorsflaggor sieg heilande och idag i vissa opinionsundersökningar har 20 %. Den resan ville jag beskriva, säger Gellert Tamas och tillägger:  Det är en bok både om den nationella högern men också om militant islamism och hur de här rörelserna samverkar.

Som alla andra som skriver om de här frågorna får han en del hat, på 80- och 90-talen i form av vykort och idag framförallt i sociala medier.

– Det är aldrig roligt när man får ett mejl där det står att man borde hängas eller skjutas. Men ärligt talat tycker jag mest synd om folk som tillbringar sin tid med att spy ut sitt hat på sociala medier, menar Gellert Tamas.
 
Gladast blir han när föräldrar berättar att deras barn i 12-14-årsåldern slukat ”Lasermannen” eller något av hans andra böcker.