Marie Strömdahl på Trygga tjejer med artisten Mariette.
Marie Strömdahl på Trygga tjejer med artisten Mariette. Foto: Privat.
Helsingborg

Brist på volontärer för trygghet på festival

Marie Strömdahl: "Vi behöver fler"
2:04 min

Sommaren är en tid för festivaler och konserter, men alla känner sig inte trygga i de stora sommarfolksamlingarna. En målgrupp som är extra utsatta är unga tjejer. Föreningen Vuxna för trygga tjejer arbetar för att få bort problemen – men de har brist på volontärer.

Marie Strömdahl är en av åtta volontärer som kommer att vara på HX i Helsingborg för att stöda unga tjejer som känner sig utsatta i publikhav och köer. Men åtta personer är väldigt få, säger hon.

– Det är inte så många med tanke på att det är tre dagar, så vi behöver fler, konstaterar hon. 

Det har inte alltid varit så svårt att hitta volontärer. Förra året var Vuxna för trygga tjejer ute på runt tjugo evenemang, och då var femtiotvå personer med, enligt Marie Strömdahl. Men i år har intresset varit skralt trots att föreningen gått ut och sökt volontärer, och Marie har ingen förklaring till varför så få vill ställa upp.

– Alla är ju intresserade av oss och tycker att vi gör en bra grej, men därifrån till att delta... Vi vet faktiskt inte varför det intresset är så litet, säger hon.

Vid varje evenemang har tjejer kommit fram och pratat med volontärerna.

– Det är flera tillfällen när vi har kunnat gå in och göra skillnad. När vi ser någonting som verkar suspekt eller en tjej som verkar obekväm så går vi och pratar med tjejen, eller ställer oss emellan, säger Marie Strömdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".