John Wickman och Inger Jeppsson Borg framför den tomma glasmontern.
John Wickman och Inger Jeppsson Borg framför den tomma glasmontern. Foto: Rafaela Stålbalk/Sveriges Radio
Skurup

Stulna historiska föremål sörjs på Svaneholms slott

"Vi är berövade på en del av vår historia"
1:39 min

Tidigare i veckan stals föremål värda uppemot 300 000 kronor från Svaneholms slott. På något sätt har tjuven fått med sig ett 50-tal saker från en monter inne på slottet.

– Det är en gåta att detta kan ha hänt. Slottet är larmat när det är stängt, och här är ju personal och mycket, mycket turister. Så det måste ha hänt någon gång när de har haft lugn och ro, säger John Wickman som arbetar som guide på slottet.

På det tomma skåpet kan man se att någon har använt ett föremål för att bryta upp skåpet. Nu ska polisen gå igenom övervakningsfilmer och personalens uppgifter för att utreda brottet.

– Det är en stor mängd föremål. Det är silver och guld som har tillhört den sista grevinnans son Gustav, säger John Wickman.

Bland de försvunna föremålen finns silverdosor, silverklockor och guldklockor, och munstycken till cigaretter. Det är värdefulla föremål, men det ekonomiska är av underordnad betydelse, säger John Wickman.

– Det värsta är ju det historiska värdet. De här föremålen berättar ju om människorna här i bygden, vår historia, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".