Åstorp

Efter dödshoten - nu släpps han fri

1:26 min

För två veckor sedan träffade P4 Kristianstad kristne Ali som skulle utvisas till Afghanistan trots dödshot. Nu släpps han fri.

Efter drygt fyra månader på förvarsenheten i Åstorp släpps nu 22-åriga Ali fri. I sista stund beviljade Migrationsverket att hans utvisningsbeslut ska omprövas.

– Det rör sig om bevis om Alis situation som ackumulerats under en längre tid, säger Bengt Sjöberg som varit Alis präst och ombud.

Ali har bott i Sverige sedan 2013. Han flydde till Sverige efter att blivit förföljd av talibanerna i Afghanistan och senare i Iran.

Under sin resa till Sverige fick han mycket hjälp av kyrkan och det var så Ali kom i kontakt med den kristna tron. Väl framme i Sverige fortsatte Ali att gå på gudstjänst och efter ett långt övervägande bestämde han sig för att konvertera från Islam till Kristendom.

För detta har han upprepade gånger dödshotats i hemlandet. 

– Om jag återvänder till Afghanistan kommer de döda mig, det är jag 100 procent säker på, sa Ali han fortfarande satt i förvar.  

Migrationsverket har konsekvent bedömt att hotbilden mot Ali inte är tillräckligt allvarlig för att berättiga honom asyl. Men nu omprövas alltså beslutet. 

Gabriel Donner som är Alis nya advokat och företrätt över 600 konvertiter innan menar att chanserna är goda för ett positivt beslut.

– Jag tror man från Migrationsverkets sida har insett att någonting är fel i hans fall, säger Donner.