Skåne

Polishelikoptern flyger oftare över Skåne

3:47 min

Helikoptern har redan fler flygtimmar än på hela förra året. Nu ska den bli ett vapen mot gängkriminaliteten.

Den polishelikopter som är stationerad utanför Malmö har flugit betydligt mer än normalt under våren och sommaren. Hittills år i år har helikoptern flugit 224 timmar över Skåne, vilket redan är mer än under hela förra året.

– Det beror på att vi börjar få en bättre bemanning i Malmö, säger Dick Johansson, sektionschef för polisflyget på polisens Nationella operativa avdelning.

Polisen har rekryterat mer personal för att kunna flyga helikoptern i Malmö oftare. Och den är ett effektivt verktyg i kampen mot den brottsprofil som finns i Malmöområdet.

– Där är det mycket kring gängrelaterad brottslighet, skjutningar och mord. Där kan vi bidra till att förebygga en del av de här brotten om vi finns i luften, säger Dick Johansson. 

Men många av de flygningar polisen nu genomför är rena övervakningsuppdrag. Helikoptern skickas upp för att observera och snabbt kunna reagera om något händer.

Vi flyger på tider och platser där vi vet att det frekvent begås brott

Och en av helikopterns viktigaste funktioner är att den har en avskräckande effekt för de som funderar på att begå brott, menar Dick Johansson.

– Det finns vissa typer av brott som gärningsmännen avhåller sig från att begå om det finns en polishelikopter i luften. Ett sådant är rån, där rånarna uppfattar oss så pass effektiva att man vid två tillfällen har slagit ut polisflygsbaseringar för att förhindra oss från att ingripa, säger han. 

Därför är säkerhetsarrangemanget kring helikoptern i Malmö stort. Den står gömd i en hangar på en hemlig plats och vilka poliser som flyger den hemlighålls.

En av dem är Markus, som av säkerhetsskäl inte kan ställa upp med hela sitt namn. Han har själv jobbat på marken tidigare, och menar att det finns många situationer när polishelikoptern är en ovärderlig resurs för polisen.

– Vid efterföljande, en biljakt. När bilföraren väljer att springa och det finns en omöjlighet för kollegorna att följa efter på grund av fara för sig själv, där kan vi med lätthet följa efter, säger han.  

Men trots att helikoptern är ett effektivt verktyg för polisen är den inte inte gratis att flyga. 

– En helikopter av den typen vi har kan man säga i runda slängar 10 000 kronor per timme för att hålla den i luften, säger Dick Johansson. 

Flygtimmar över Skåne län

2012: 212

2013: 217

2014: 205

2015: 320

2016: 203

2017 (t.o.m 2017-07-04): 224

Källa: Nationella operativa avdelningen (NOA)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.