Kristianstad

Fick 24 timmar på sig att flytta efter avslag på asylansökan

3:12 min

Efter avslaget på asylansökan vet Rajab Akhlasi inte om han kommer att stanna i Sverige eller åka till Afghanistan där han inte känner någon.

Rajab Akhlasi fick efter två års väntetid avslag på sin ansökan om asyl.

– De sa till mig att "du måste lämna ditt boende inom 24 timmar". En kvinna sa att jag har fått avslag. Jag förstod ingenting, jag bara tänkte på hur det ska gå för mig i framtiden, säger Rajab Akhlasi.

Han har haft sin gymnasieskola, sina vänner och sitt boende med personal i Kristianstad kommun. Nu skulle han alltså behöva flytta till ett vuxenboende i en helt ny, för honom främmande, kommun i Skåne utan någon vetskap om vad som skulle hända med hans utbildning.

Då öppnade Reneé Bertilsson, Rajabs före detta god man, upp sitt hem för honom.

De sa till mig att "du måste lämna ditt boende inom 24 timmar".

– Vad är det för skillnad på den 5 juli och den 6 juli? Den 5 juli fick jag vara god man och hjälpa, den 6 juli fick jag inte längre lov att vara det. Det är samma kille. Det är samma känslor i samma kropp. Man behöver fortfarande samma stöd, säger Reneé Bertilsson.

Anledningen till att Renée Bertilsson inte längre är Rajab Akhlasis god man har att göra med att Rajab bedömdes vara 18 år gammal efter en medicinsk åldersbedömning han gjorde på Migrationsverket.

Som ensamkommande 18-åring har man enligt svensk lag inte längre rätt till sin god man, sitt boende och det finns heller inget krav på att någon ska ta emot en i hemlandet om man blir tvungen att återvända.

Enligt Migrationsverkets statistik är det 5400 ensamkommande ungdomar som i år fyller eller har fyllt 18 år och som riskerar att hamna i samma situation som Rajab.

 Det är samma känslor i samma kropp. Man behöver fortfarande samma stöd.

Rajab Akhlasi berättar att han då skulle behöva återvända till Afghanistan där han är född men där han inte har varit sedan han var två år gammal då hans familj bott i Iran under större delen av hans uppväxt. Han har inga kontakter där.

– Jag vet inte vad jag gör på dagarna. Jag kan inte sova om kvällarna. Det är jättesvårt för mig, säger Rajab, som har överklagat beslutet och just nu väntar på att få se om han får stanna i Sverige trots allt.

Reneé Bertilsson låter Rajab bo hos henne och hennes familj utan någon ersättning och säger att hon betraktar honom som en del av familjen. På det sättet har Rajab kunnat stanna i Kristianstad kommun tills vidare. Hon berättar att hon vet många ensamkommande ungdomar som mår dåligt över liknande situationer.

– Rajab är inte ensam. Det är många killar som mår dåligt bara här i Kristianstad. Vi i Sverige har lag på att vi ska ta hand om våra barn tills de är 20. Men vad är det för skillnad? Det här är också barn och ungdomar. Det är samma behov, säger hon.