Kristianstad.

Addie syr sina kostymer själv

3:19 min

Cosplay - att klä sig och uppträda som en rollfigur - kommer från Japan. Idag berättar Addie om varför hon lockas av att byta identitet för en stund.

På National encyklopedin går att läsa "Cosplay -utklädsel till rollfigurer inom speciellt japansk populärkultur." Men utklädningsformen har kommit även till Sverige. Utövarna tävlar, deltar i mässor och visar upp sig som olika identiteter. Addie är en av dem som lockats av Cosplay, för henne är det en utmaning att sy, gjuta och bygga sina kostymer. Allt för att likna sina karaktärer så mycket som möjligt.

- Vissa vill bara skapa karaktärer och fixa sina kostymer, sy och pyssla. Andra köper sina kostymer och vill showa och göra rollspel. Man kan lägga det på vilken nivå man vill, säger hon.

Vad är det för dig?

- För mig är det att jag vill bli så lik karaktären som möjligt, för att sedan oftast tävla.

Idag är hon klädd som Alice i underlandet, med lång ljusblå klänning och bruna ögon.

- Jag har sytt den själv. Det är korsettliv, underkjol och jag har mamelucker. Sedan är det peruk och linser för att vara så lik karaktären som möjligt, säger hon.

Hade det inte varit lättare att bara beställa en kostym?

- Jo, men då hade jag ju inte utmanat mig själv, säger Addie.

Hon hörde ordet Cosplay för första gången för tio år sedan. Då visste hon inte att det fanns i Sverige, men sedan dess har det växt expolsionsartat.

- När jag gick på Skandinaviens största mässa första gången för fem år sedan var det 2000 besökare. I år var det ungefär 10 000, säger hon.