Immeln

Turisterna trotsar regnet och är ute med kanot och kajak

4:05 min

Sommaren har regnat bort i Skåne. De spontana turisterna skräms iväg men de som har planerat att paddla i Immeln, kommer dit oavsett väderprognos.

Trots sommarregnet har det varit full rulle för Jon Marin som driver kanotcentret vid hamnen i Skånes tredje största sjö, Immeln.

– Det har ju varit en jätteostadig sommar, kan inte minnas att det var så innan. Men det har varit bra ändå, väldigt många av våra gäster kommer långvägs ifrån och de har planerat att paddla i vecka 26, då paddlar dem vecka 26. Så det är som när vi åker till fjällen, så åker vi skidor vecka 10, oavsett vad det är för väder just då, säger Jon Marin.

Förutom de svenska gästerna, som mest är skåningar, är många av besökarna från Danmark, Tyskland och Nederländerna.

– Jag är född i Danmark men har levt det mesta av mitt liv i Sverige. Så det kommer väldigt bra till hands här, säger Jon.

– Nu räknar vi med ganska många svenska besökare innan de svenska skolorna börjar.

Det är vanligt med barnfamiljer som paddlar ut till någon av de hundratals små öarna som finns ute i Immeln.

Det är som att köra bil och cykla.

– Kul att vara tillsammans där ute utan internet. Alla uppskattar det, speciellt barnen, att ha sina föräldrar hundra procent, det är tyvärr inte så ofta de har det nu för tiden, säger han.

Det är åtta år sedan Jon tog över kanotcentret vid Immelns hamn, och han stortrivs. Något som personalen har märkt är att kajakgästerna ökar.

– Många som paddlar kajak köper egen kajak. Vi brukar rekommendera folk att prova kajak innan man köper den, menar han.

Är det farligt att paddla kajak?

– Så länge man tål vatten är det inte farligt. Det är större risk att man välter i en kajak än i en kanot. Men det är inte farligt, du har ju flytväst på dig.  

Är det svårt att lära sig?

– Jag skulle rekommendera alla att gå en endagarskurs, och lära sig grunderna och lite säkerhet omkring det. Det är som att köra bil och cykla. Ju mer du gör det, desto bättre blir du på det, säger Jon Marin och paddlar vidare.