Polisens effektiva satsning – samarbetar för att kartlägga brott

1:36 min

Sedan polisens omorganisation har polisen blivit effektivare på att samarbeta över länens gränser för att få fast kringresande ligor. Det genom den nya verksamheten för brottssamordning.

För två år sedan inrättades en så kallad brottssamordnings verksamhet, där polisen från alla sju regioner samarbetar för att kartlägga brott. Det handlar framförallt om brott mot äldre, inbrott i villor och stulna bildelar.

– Det som tidigare var ett enskilt brott som vi kanske inte lade någon kraft vid att utreda är nu en del av en samlad bild, vilket gör att vi nu lägger kraft på det, säger Mattias Sigfridsson, t.f chef för Brottssamordningen Region Syd

Polissamordning är bland det bästa svensk polis kommit på

Polisens organisation har varit omdiskuterad, bland annat för att få brott klaras upp. Enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet förblir till exempel 96% av alla villainbrott i landet olösta. 

– Vi är fortfarande i en utvecklingsfas och det är riktigt bra på väg. Så jag ser väldigt positivt på det, menar Peter Ankarstrand, chef för brottssamordningen i Region Öst, som säger att verksamheten hållit på för kort tid för att det ska synas i statistiken. 

– Det här är en av dom få verksamheter som fungerar bättre idag. Men mitten av 2017 är för tidigt för att kunna se resultat, säger Göran Landvall, Kommissarie på Nationella Operativa Avdelningen (NOA).