SAMSAS-dag i Nybrostrand
1 av 3
Niclas Ember fixar med lunchmaten, tillsammans med Micael von Wowern och Jeanette Ember. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Sociala tjänstehunden Hicko och hundförare Jessica Svensson.
2 av 3
Sociala tjänstehunden Hicko och hundförare Jessica Svensson. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Marie Sjögren och Maria Samuelsson.
3 av 3
Marie Sjögren och Maria Samuelsson. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Nybrostrand

En avkopplande dag tillsammans

Det är viktigt att hitta tillbaka och få sin kraft tillbaka igen.
3:33 min

Återhämtning står i centrum under dagens SAMSAS-träff i scoutstugan i Nybrostrand. Här möts människor som på olika sätt har anknytning till psykisk ohälsa.

- Vi har den för att umgås allihopa, vi kallar det SAMSAS-dag, säger Maria Samuelsson, som är brukarinflytande-samordnare i sydöstra Skåne.

De senaste åren har det arrangerats SAMSAS- och inflytandedagar för att uppmärksamma brukares och anhörigas möjligheter till inflytande vid psykisk ohälsa. Denna gången handlar det mest om att koppla av, bygga nätverk och utbyta erfarenheter.

Sen kommer den stora femliters kaffepannan på öppen eld också, så det blir kokkaffe till eftermiddagen.

- Idag har vi temat att njuta av dagen, tillsammans i social samvaro och bara ha det skönt, vi behöver också den delen, säger Micael von Wowern, som jobbar som utvecklingsledare inom psykisk hälsa i sydöstra Skåne.

Ett 30-tal personer från de fem kommunerna i sydöstra Skåne har under dagen samlats vid scoutstugan i Nybrostrand. En fyrbent deltagare på träffen var den sociala tjänstehunden Hicko, som tillsammans med sin hundförare Jessica Svensson från Hand, hund och hälsa, berättade hur de arbetar och vilken inverkan en hund kan ha på människors välmående.

- Vi har pratat lite grann om vad Hicko gör när han är ute och jobbar, han är främst inom demensvården, där han möter olika individer och där man arbetar utifrån ett specifikt mål, säger Jessica Svensson.

- Det kan vara att man vill ha hjälp att stiga upp, öka motivationen på morgonen, vilja stiga upp, säger hon.

Det är RSMH Österlen och Attention Sydöstra Skåne som arbetat med att arrangera dagen. Bland annat vill de uppmuntra till återhämtning genom friluftsliv. Maten lagas utomhus och Marie Sjögren och Jeanette Ember har tagit med sig husvagn respektive tipitält för att inspirera.

- Det är viktigt att hitta tillbaka och få sin kraft tillbaka igen, och naturen ger väldigt mycket, säger Jeanette Ember.

- Vi har ju sett, och det är evidensbaserat, det här med återhämtning i naturen, säger Marie Sjögren.

Utanför scoutstugan puttrar lunchen över öppen eld.

- Idag blir det en liten tomatsoppa med kyckling och potatis. Och sen kommer den stora femliters kaffepannan på öppen eld också, så det blir kokkaffe till eftermiddagen, säger Jeanette Ember.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".