Kristianstad

Varannan shoppare väljer bort plastpåsen

2:08 min

Det är färre som köper plastpåsar i Kristianstad sedan många butiker började ta betalt för påsarna. Reaktionerna från kunderna har varit positiva.

– Det är klart att man får någon kommentar om varför det är så, men då förklarar vi bara att det är för miljön sen är det inte mer än så, säger Matilda som arbetar på Intersport i Kristianstad, där man tar två kronor för plastpåsarna oavsett storlek.

Även på Gina tricot i Kristianstad tar man betalt för påsen och butikschef Louise Hagel upplever att kunderna är positivt inställda till beslutet och att det är färre som köper påsar.

– Många tycker att det är väldigt positivt då de själva upplever att det är ett problem. Jag kan höfta med vad jag märker av själv i kassan och jag skulle nästan vilja säga att det är varannan kund som väljer att avstå för att man redan har en påse, säger hon.

Jag själv har alltid tygkassar med mig. Folk bara tar kassar och har det till slask och sopor. Det får de sluta med.

Mona Alfredsson och Ulla Fast har på sin shoppingtur tagit med sig tygpåsar att lägga kläderna i och tycker att det är bra att vissa butiker tar betalt för plastpåsarna.

– Det är jättebra. Det skulle de ha gjort för länge sen. Jag själv har alltid tygkassar med mig. Folk bara tar kassar och har det till slask och sopor. Det får de sluta med, säger Ulla Fast.

Alla tar däremot inte betalt. För att informera om plastens miljöpåverkan väljer man på BikBok i Kristianstad att fråga kunden om man behöver en påse och inte bara ge bort en. Man har också små skyltar med information om påsarnas inverkan på miljön, likaså på Cubus.

På JC har man tänkt erbjuda miljöpåsar åt de kunder som frivilligt vill betala. Just nu tar man inte betalt för påsarna i servicesyfte för att man anser att kunder som köper dyra jeans eller kläder ska få en påse på köpet.