Marie Ramlund är barnläkare och Kristina Håkansson, sjuksköterska ser båda ett problem med föräldrar som åker in till barnakuten i onödan.
Marie Ramlund är barnläkare och Kristina Håkansson, sjuksköterska ser båda ett problem med föräldrar som åker in till barnakuten i onödan. Foto: Cajsa Bengtsson
Kristianstad

Många oroliga föräldrar åker till barnakuten i onödan

Råd till föräldrar med sjuka barn
5:37 min

Var fjärde som söker till barnakuten kunde ha gått till vårdcentral. Barnakutens patienter blir fler, men det är fall som inte är akuta.

Vårdguiden 1177 är det många som ringer till om hjälp och råd om sitt sjuka barn. Det är då vanligt att telefonisterna där råder föräldrarna att åka in till akuten. Men det är ofta som det räcker att ta barnet till en vårdcentral, då barnakuten är till för de symptom som just är akuta.

– Om inte barnet är väldigt allmänpåverkat så är det klart att man ska ringa till 1177 och få råd som första steg, säger Marie Ramlund som är barnläkare på Kristianstads Centralsjukhus barnakut.

Hon menar att telefonisterna på vårdguiden har svårt att bedöma barnet när de inte kan se hur det ser ut att må.

– Det är väldigt svårt att bara på historien bedöma. En väldigt orolig förälder kanske övertolkar barnets symtom, och då kanske man får en felaktig bild på det sättet.

De som verkligen behöver akut sjukvård får vänta, kanske alldeles för länge.

– Vi tar ju emot alla barn och gör en bedömning. Men anser vi inte att de behöver akut sjukvård just nu så hänvisar vi till vårdcentralen, det gör vi, säger Kristina Håkansson som är sjuksköterska på CSK:s barnakut.

– De som verkligen behöver akut sjukvård får vänta och kanske alldeles för länge. Har man inte symtom som kräver omedelbar hjälp utan kanske kan vänta till nästa morgon, så ska man ju inte sitta före i kön, före dem som är allvarligt sjuka, menar Marie Ramlund.

Vad kan man som förälder tänka på och göra hemma?

– Har barnet feber, kan man börja med att ge en Alvedon. Kan man avvakta något så är det bra att göra det, innan man beger sig till akuten, menar sjuksköterska Kristina Håkansson.

– Det har ju kommit nya appar de senaste åren, där man kan se doktorn. Det är ingenting som vi använder oss av, men det kommer ju mer och mer via nätet, berättar Marie Ramlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".