Simrishamn

Sylvia Carlsdotter - sångerskan som blev kulturskolechef

12 min

Hon är kulturskolechef i Simrishamn och var bland annat med och införde kulturgaranti. Idag gästar hon eftermiddagsprogrammet.

Det handlar om musik, förebilder och vikten av att unga får tillgång till kultur när Simrishamns kulturskolechef Sylvia Carlsdotter kom till P4 Kristianstads studio.

- Jag sjöng i massa kör när jag var liten. Men det som riktigt kickade igång min sång var när jag lyssnade på Janis Joplin, säger hon.

Hur viktig är musiken för dig?

- Hela livet är musik på ett eller annat sätt. I min familj spelar många, det är härligt. Men andra uttryck är också viktiga, skriva och måla, säger Sylvia Carlsdotter.

Sylvia Carlsdotter är kulturskolechef i Sirishaman, något som gjorde att hon var med och utvecklade begreppet kulturgaranti. Att barn och unga har rätt till att både ta del av och skapa kultur.

- Det är viktigt för att få ta plats i uttryck och hitta sitt språk, säger hon.

- I en demokrati är det jätteviktigt att alla känner att de har rätt att uttrycka sig. Jag tror vi måste jobba med det hela tiden. Har vi trygga människor som vågar uttrycka vad de känner så får vi ett bättre samhälle, säger Sylvia Carlsdotter.