Afghanska ungdomar demonstrerar på Mynttorget i Stockholm.
Afghanska ungdomar demonstrerar på Mynttorget i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Hörby/Stockholm

Skåningar berättar om attacken mot demonstrationen

Demonstrant: Tillsammans blir vi starkare
3:18 min

Högerextremister attackerade en demonstration i Stockholm igår. Demonstranterna kommer från hela landet och vill stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Under tisdagskvällen attackerades demonstranterna av högerextremister som kastade en brinnande bengalisk eld mot dem. Tre personer skadades lindrigt och polisen utreder händelsen som ett hatbrott. På torget har många människor från hela landet slutit upp, bland dem Eva-Märta Granqvist från Hörby. Hon är familjehemförälder och var först där tillsammans med de pojkar som bor hos henne.  

- Vi har varit här tillsammans, men killarna blev lite rädda och ville åka hem och ta det lugnt och spela fotboll, säger hon.

 Det är inte bara en kamp som handlar om asyl utan det handlar också om samhällets utveckling.

Efter attacken ska demonstrationen flyttas från Mynttorget till Medborgarplatsen på grund av säkerhetsskäl. Men i nuläget upplever Eva-Märta Granqvist att allt är lugnt.

- Stämningen är fantastiskt, lugn, samlad och kärleksfull. Folk delar med sig, säger hon.

Hon berättar att många unga varit där länge och att det kommit personer med mat och filtar.

- Men ungdomarna är trötta, många ligger och vilar i varandras knän, säger hon. 

 Vi tänker fortsätta tills våra röster blir hörda.

Omid Mahmoudi bor i Skåne och är verksamhetsledare i ensamkommandes förbund var inte på plats men berättar vad han har fått veta.

- Det var precis innan vi skulle åka från Malmö som de kom hit,

- Då började de attackera våra ungdomar och kasta raketer.

- Idag är det väldigt lugnt och flera ungdomar har kommit från flera orter. Jag uppskattar att vi är ungefär 350 här.

- Vissa ungdomar är oroliga och rädda. Men flera tänker att de inte kan göra något eftersom vi har flera personer som stöttar oss och polisen är på plats.

- Situationen i Afghanistan har blivit sämre. Flera attacker sker och flera hundar dör varje dag. Med tanke på detta vill vi inte att någon utvisas dit, för Afghanistan är inte något säkert land.

- Vi tänker fortsätta tills våra röster blir hörda.

- Tillsammans blir vi starkare. Det är inte bara en kamp som handlar om asyl utan det handlar också om samhällets utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".