Ystad

Militärmusik ljuder över staden

3:29 min

Imorgon drar jublerande Ystad Tattoo igång. Omkring 350 militärmusiker och dansare är i stan och övar för fullt på regementsområdet.

Sju militärkårer deltar i årets Ystad International Military Tattoo, tillsammans med artisten Ola Salo.

Alltifrån strikt klassisk militiärmusik, till jazzig storbandsmusik.

Överstelöjtnant Don Schofield är årets gästdirigent och även ledare för US Air Force Europe band och han ser fram emot morgondagens invigningsarrangemang.

- Vi är förväntansfulla, säger han.

US Air Force Europe band gör omkring 400 framträdanden i Europa och Afrika den här säsongen, men Ystad är det enda tattoot som de deltar i detta år. Här kommer de att spela mycket amerikansk, och svängig, musik berättar Don Schofield.

- En del John Philip Sousa, en del rock'n roll, men också en del Glenn Miller - musik som många associerar till Amerika, säger han.

Tattoot i Ystad hålls vartannat år, 2017 är ett jubileumsår, då arrangemanget hålls för tionde året. Ett tattoo är en musikshow med militär prägel, med underhållning, musik och dans, berättar Håkan Mattsson, ordförande i Ystad tattoo.

- Ordet betyder "slå tappen i tunnan", vilket innebar att man skulle avsluta kvällens öldrickande, och kom ursprungligen från Nederländerna, säger han.

Musikkårerna uppträder under tre kvällar på arenan, som är uppförd på regementsområdet, med Ola Salo som gästartist.

- Temat i år får vi väl säga är lite flygvapen och trummor, de flesta musikkårerna kommer att göra en trumsalut, men i övrigt kommer det att vara alla musikgenrer - alltifrån strikt klassisk militiärmusik, till jazzig storbandsmusik, säger Ossian Edlund, som bland annat arbetar med arrangemang.

- Det är mäktigt med militärmusiken, säger Cornelius Löfmark, som är konferencier under tattoot.

När vi besöker regementet flödar musiken mellan husen när tre musikkårer repeterar inför tattoot. Det är trumslagare från schweiziska Top Secret Drum Corps, säckpipor från Royal Air Force Central Scotland Pipes & Drums och marschmusik från Hemvärnets Musikkår Östergötland.

Vid lunchtid imorgon torsdag drar tattoot igång med en traditionsenlig parad i centrala Ystad.

- De olika musikkårerna kommer att marschera Östergatan fram till Stortorget, där det finns en invigningsceremoni, som celebreras med Jasflygplan som flyger över, säger Håkan Mattsson.