P4 Kristianstad – 40 år

Mats Olofsson minns Faxåfån och Drömstart

3:51 min

Hans radioröst blev legendarisk i Skåne men Mats Olofssons radioliv började av en tillfällighet.

Han hade en bakgrund i revybranschen och en projektanställning som precis tagit slut och såg att en tjänst som programledare på P4 Kristianstad var ledig.

Han sökte tjänsten men fick den inte och tre månader senare ringde den dåvarande redaktionschefen Per-Erik Tell för att erbjuda Mats Olofsson ett annat jobb på det legendariska förmiddagsprogrammet Faxåfån.

Han berättar om hur han kände sig trygg tillsammans med sina rutinerade kollegor trots en viss initial nervositet.

– Om man hade hört den första sändningen nu hade man säkert tyckt att det var lite konstigt och pinsamt, säger Mats Olofsson.

Gör man något fel får man antingen rädda det eller bjuda på det.

Efter årsskiftet till 2001 la man om hela tablån och Mats Olofsson var då programledare för programmet Drömstart fram till 2007.

– Så att då gick ju underhållningsprogrammet Faxåfån förmiddag som vi var på, det gick upp till morgonprogrammet och skulle köras fyra timmar. Vi var en trojka då, Anna Haglund och Fredrik Ekdahl och jag som fick sätta igång och sätta prägeln på det programmet, säger han.

Det roligaste med att jobba med radio är det direkta, enligt Mats Olofsson.

– Det är här det händer. Gör man något fel får man antingen rädda det eller bjuda på det. Det är kul, säger Mats.

Idag säljer han bilar i Hässleholm men om han fick välja mellan att bara göra radio eller bara arbeta på revyscenen livet ut så väljer Mats ändå revyn.

– Jag måste säga det, säger han och skrattar.