Kristianstad/Knäbäckshusen

Tillverkar surfingprodukter av skräp som slängts på stränderna

7:28 min

Någon som är en riktig miljövän är surfaren Jan Persson. Nedskräpade stränder gav nämligen honom idén till en ny typ av surf leash, som består av återvunnet material. Ett av hans smultronställen vad gäller surfing i Skåne är Knäbäckshusen.

Surf leashen som Jan Persson från Kristianstad har tagit fram består av återvunnet material som man utvinner från skräp som ligger på stränder runt om i världen. En leash fungerar som ett koppel mellan surfbrädan och din ankel, så att man hela tiden har koll på brädan, så man inte blir av med den om man trillar av brädan.

 Knäbäckshusen är ett av hans favoritställe att surfa på i Skåne. Ute i världen är västra Australien ett annat smultronställe.

– Det är lite meditation, säger Jan om surfingen.

– Det är en livsstil, men det är också en väldigt stor sport runt om i världen.

Det är en livsstil.

Surfing är väldigt väderberoende, och Jan berättar att när det är dåligt väder ger surfaren sig ut för att leta vågor.

– Folk, normalt, tror ju inte det går att surfa i Sverige, för de ser ju inte vilka stora vågor som kommer ibland, då är det oftast dåligt väder.

Hur fick du den här idén?

– Idén fick jag nog av att jag har varit ute och rest en hel del. Så ser man ju nedskräpande stränder och folk som slänger skräp lite hej vilt. Utomlands har man kanske inte samma miljötänk som vi har. Vi vill ju slänga skräp på rätt plats, vi återvinner och pantar. Där kastas det bara på närmsta gata, på stranden eller i havet, berättar Jan Persson.

– Det är inte jag själv som går runt och samlar in skräp runt om i världen, skrattar han.

Leashen lanserades i januari och har spridit sig till bland annat Hawaii och Australien.

– Jag tycker det är så otroligt roligt att göra det. Jag vill hela tiden utvecklas. Det är verkligen jättetufft att driva företag. Du kan hela tiden påverka. Det är kämpiga perioder men det är värt det, säger han.

I hans framtida produkter kommer han även att använda sig av fiskenät.

– Jag har en hel del produkter som jag utvecklar just nu som förhoppningsvis kommer att lanseras nästa år, berättar Jan.