Danmark

Ubåtsägare misstänkt för dråp

0:55 min

Den skånska journalist som tillsammans med den danska utbåtskonstruktören fanns ombord på den ubåt som sjönk i Køge bugt på fredagsförmiddagen saknas.

Senare på fredagen bekräftade dansk polis för Sveriges Radio att ubåtens ägare misstänks för dråp. Han är gripen, men nekar till anklagelserna.

Ubåtsägaren säger att han släppte av kvinnan på spetsen av Refshaleøen vid 22.30-tiden i går kväll, skriver polisen på Twitter.

– Vi har en anmälan upprättad här under förmiddagen om försvunnen person, och den kvarstår. Och det är samma person som har varit med på ubåten, säger Anna Göransson på Skånepolisens presstjänst till TT.

Det danska försvaret hittade under förmiddagen ubåten som hade varit försvunnen sedan i natt. Radiokontakt etablerades och fartyget satte kurs mot land. Senare sjönk båten i havet söder om Köpenhamn samtidigt som ägaren räddades upp på en privat motorbåt.

Det handlar om en liten privatbyggd ubåt som hade två personer ombord. Den ene av dem den danske uppfinnaren som designat och byggt ubåten UC3 Nautilus, och den andra alltså den svenska journalist som nu anmälts försvunnen.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan är passageraren en skånsk journalist som arbetar på ett reportage om uppfinnaren som förutom ubåtar gjort sig känd för att bygga raketer.

Den anmäldes saknad natten till fredagen sedan den inte återvänt till kajplatsen i Köpenhamn, och eftersöktes av två räddningshelikoptrar och tre fartyg från danska försvaret.

Enligt en talesperson för försvaret siktades ubåten i hamnområdet av ett kryssningsfartyg på torsdagskvällen, och sågs eventuellt också längre ut i Öresund vid ett-tiden på natten.

Trots försök har dykare inte lyckats ta sig in i ubåten och kvinnan är fortfarande försvunnen. Uppfinnaren sitter anhållen misstänkt för dråp.

- Vi ska se vad som har hänt med båten och om det finns några fler personer ombord, säger Jens Möller på Köpenhamnspolisen.