Mikael Olsson, nattvandrare Hörby
1 av 3
Mikael Olsson, nattvandrare, tycker inte att det finns tillräckligt att för ungdomarna att göra. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio
Mikael Olsson, nattvandrare i Hörby
2 av 3
Mikael Olsson, nattvandrare i Hörby, blickar ut över Nya torg. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio
Niklas Årcén, kommunpolis Hörby
3 av 3
Niklas Årcén, kommunpolis i Hörby, tar problemen på allvar. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio
Hörby

Våldsam sommar skapar rädsla i Hörby

Nattvandrare: Jag har själv varit med vid ett storbråk, det kan urarta och bli allvarligt jäkligt snabbt
4:32 min

Under sommaren har tre tonåringar knivskurits i centrala Hörby. Nu kraftsamlar polisen mot rädsla och ryktesspridning.

Det var i början på juni som nattvandraren Mikael Olsson möttes av de dramatiska scenerna på Nya torg i centrala Hörby. Ett stort gängbråk på torget hade urartat och slutat med att en 19-åring blivit svårt knivstucken och fått föras till sjukhus med allvarliga skador. 

– När vi kom hade det ju hänt. Ett 30-tal stod och skrek, polis efter polis kom, hundpatruller kom. En krigszon nästan, säger Mikael Olsson, nattvandrare.

Den där kvällen i juni var inte första gången i sommar en tonåring blivit knivstucken i Hörby. Bara tre veckor tidigare hade en 15-åring knivskurits utanför Hörby Sportcenter. Och sedan dess har det hänt igen. I början på augusti hittades en 17-åring med stickskador, återigen i centrala Hörby.

Narkotikahandeln har ökat rätt så mycket, ända ner i skolåldern.

Polisen kan inte uttala som sig om de enskilda incidenterna med hänvisning till att förundersökningarna fortfarande pågår. Men de berättar att vissa av bråken kan härledas till att olika ungdomsgrupperingar har rykt ihop i centrala Hörby. 

– Vi har haft några grupper av ungdomar som har varit i konflikt med varandra. Man har bråkat på skolan, om tjejer, men även om kriminella bitar som pengar eller narkotika, säger Niklas Årcén, kommunpolis. 

Flera av bråken har kunnat kopplas till en konflikt mellan det polisen beskriver som ”Hörbyungdomar” och nyanlända ensamkommande ungdomar, främst från Afghanistan. Och det är också vad många av ungdomarna på orten talar om.

En 16-årig kille från Afghanistan som vill vara anonym berättar att ingen av de afghaner han känner vågar gå till torget. Då får de stryk, menar han. Han berättar att det är bråk nästan varje dag. Han har bett om att få flytta till Helsingborg, här vill han inte bo längre.

Polisen tar motsättningarna mellan ungdomsgängen på allvar. Men kommunpolis Niklas Årcén tycker också att det finns en oroande stämning i staden. Folk generaliserar, och de ensamkommande beskylls för det mesta.

– Det är grupper som har pekats ut, man vill sätta grupper mot varandra och lägga skulden på etniciteten. Jag ser det inte så, de som bråkar är individer, säger han. 

Vissa ensamkommande känner oro för att vistas ute för risken att bli utsatt.

Hörby ligger i mellersta Skånes polisområde tillsammans med Eslöv och Höör. Sedan oroligheterna började för drygt ett och ett halvt år sedan har polisen flyttat så mycket resurser de kan till Hörby från de andra kommunerna.

Oroligheterna på byn ger också avtryck i den senaste trygghetsmätningen som polisen och kommunen genomförde i slutet av 2016. Den visar att Hörbyborna känner sig otryggare och mer oroliga, trots att den faktiska utsattheten för brott inte ökat.

Niklas Årcén på polisen tycker att siffrorna är allvarliga, en av polisens viktigaste uppgifter är ju att medborgarna ska känna sig trygga. Men att det skulle vara farligt att vistas i de centrala delarna av Hörby vissa tider på dygnet går han inte med på.

– Som jag ser det är det ytterst få ärenden där man som allmänhet har rört sig i de centrala delarna utsatts för brott av de här ungdomarna, säger han. 

Tillbaka på Nya torg berättar Mikael Olsson att sju nattvandrare har hoppat av under sommaren på grund av den oroliga situationen. Han förstår dem.

– Jag har själv varit med vid ett storbråk, det kan urarta fort bli allvarligt jäkligt snabbt, säger han. 

Mikael Olsson vet inte hur man ska lösa situationen, men han vet var man måste börja.

– Man måste investera i ungdomarna, lyssna på dem. Här finns ingenting att hitta på, det är därför det här har blivit det röriga stället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".