Hästsport

Fredrik Persson drivs av att få sina hästar att jobba som en enhet

5:58 min

1995 gjorde Fredrik Persson VM-debut i fyrspann. 22 år senare står ett nytt mästerskap för dörren – EM i Göteborg i slutet av augusti.

– Det gäller att ha koll på vägen och ge hästarna rätt kommando så att de vet var de ska. Jag måste veta vägen exakt och ge kommando i rätt tid. Och ju bättre jag kan göra det, desto snabbare kan vi köra, säger Fredrik Persson till Radiosporten. 

Fredrik Persson fanns med redan på VM 1995 och har under sin långa karriär en tiondeplats som bäst i ett mästerskap. I större delen av sitt liv har svensken levt för sporten.

– Det är en skön känsla när hästen bjuder ut och man känner att man gjort ett bra hinder och att hästarna går med full kraft. Den känslan går inte att beskriva utan den måste upplevas, säger han.

– Kommunikationen med hästarna och att få dem att jobba som en enhet det driver en. Att det inte ska spela någon roll hur trångt eller tungt det är, vi ska ändå kunna köra snabbt. De momenten gör att man överlever från år till år.

I år är målet att ta en medalj i lagtävlingen och Persson går in i mästerskapet med gott mod.

– Utomhus har jag förberett mig så gott som möjligt. Men hästarna är inne i en generationsväxling och jag visste att de skulle vara gamla 2017.

Till EM i fyrspann i Göteborg 25-27 augusti kommer också Johan Dengg och Axel Olin. De tränas, precis som Persson, av den flerfaldige världsmästaren Michael Freund.

I fyrspann ingår de tre olika momenten dressyr, maraton och precision.

I dressyren bedömer man hästarnas harmoni och rörelsefrihet samt kuskens ställning på kuskbocken. Maraton och precision bedöms båda efter hur väl hästarna lyder, deras kondition och kuskens förmåga att hålla föreskrivna tempon och gångarter.

Som snabbast går det uppskattningsvis i 35 kilometer i timmen och det finns några viktiga egenskaper som utgör den perfekta hästen för fyrspann.

– Utstrålning, bra gångarter och helst trav. Och väldigt stabil i psyket, kunna klara pressen och samtidigt vara lugn och stabil. En häst ska också ha rutin.