Två flaggor på två bilder. Den vänstra är den skånska landskapsflaggan med den röda gripen och den andra bilden är den svenska flaggan.
Det går utmärkt att låta den skånska landskapsflaggan med röda gripen vaja intill den svenska flaggan. Foto: TT
Skåne

De här två flaggorna får vaja tillsammans

Den svenska flaggan och skånska inofficella flaggan med ett rödgult kors får inte flaggas tillsammans.
Det svaret har Region Skåne fått efter en motion från Sverigedemokraterna om flaggning vid Rådhus Skåne.

Den biträdande statsheraldikern Carl Michael Raab är ansvarig för bland annat regler när det gäller flaggning. Region Skåne ställde en fråga tidigare i sommar till honom efter en motion från Sverigedemokraterna om flaggning vid Rådhus Skåne. När regionen flyttade in i nya rådhuset togs den skånska korsflaggan bort eftersom det var osäkert om de svenska och skånska korsflaggorna fick vaja intill varandra.

Den korsprydda landskapsflaggan har nämligen inte en officiell status och ska därför undvikas i officiella sammanhang.

Och nu står det klart att den röd-gula skånska flaggan, och den svenska blågula inte får flaggas bredvid varandra.

Däremot får den skånska gripen-flaggan vaja intill den svenska blågula. Den korsprydda landskapsflaggan har nämligen inte en officiell status och ska därför undvikas i officiella sammanhang, säger Carl Michael Raab.

Dessutom ska den svenska flaggan ska alltid inta den främsta platsen (i mitten vid udda antalet flaggstänger och till höger vid antalet jämna flaggstänger när betraktaren står mellan stängerna och husfasaden/väggen med ryggen mot fasaden/väggen).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista