Hörby

Hörby kommun självkritisk efter orolig sommar

4:11 min

Flera gängslagsmål och knivdåd under sommaren har skapat otrygghet i Hörby. Nu skjuter kommunen till pengar.

Kommunalrådet Susanne Meijer (S) tar emot i ett mötesrum på kommunhuset i Hörby. Vi är här för att prata om de trygghetsskapande åtgärder som kommunen nu väljer att sätta in. Invånarna i hennes kommun har nämligen berättat i en trygghetsmätning att de känner sig betydligt mer otrygga och oroliga att utsättas för brott än tidigare år.

– Vi har haft ett antal bråk i kommunen som polisen hanterar, vi ser naturligtvis mycket allvarligt på situationen, säger Susanne Meijer. 

Jag tror inte att man lockar ut ungdomar i 14-20-årsåldern med skumbad och hoppborg kanske.

Det senaste ett och ett halvt året har det tidvis varit stökigt i de centrala delarna av Hörby. Sedan mitten på maj har tre tonåringar knivskurits i bråk mellan ungdomsgäng.

Och Susanne Meijer har viss självkritik.

–  Vi har inte avsatt tillräckligt med pengar för uppsökande och förebyggande verksamhet förra mandatperioderna, vi har haft för lite aktivitet för våra ungdomar, säger hon. 

Ett konkret exempel på detta är att kommunen 2014 bestämde sig för att lägga ner fältorganisationen av besparingsskäl. Det dröjde sedan ända till sommaren 2016 innan verksamheten togs upp igen. Men efter det stökiga året sätts nu nya resurser in.

– Vi har avsatt pengar till 2,3 tjänster i vår fältorganisation, och ett antal hundratusen för uppsökande och förebyggande verksamhet, säger Susanne Meijer.  

En av satsningarna är ett projekt i samarbete med Hörby köpmannaförening som kallas ”Tillsammans för Hörby”. Socialchef Eva Klang Vänerklint har beskrivit projektet som ett sätt att ”ta tillbaka torget”.

Hon syftar på Nya torg i centrala Hörby, en plats som blivit centrum för narkotikaförsäljning och varit skådeplats för flera gängslagsmål och knivdåd.

– Det har varit skumbad, vi har haft en jättestor rustchkana. Vi ska skapa trygghet på torget och i hela Hörby för alla, säger Bahareh Mohammadi Anderson, sektionschef för integration och familjefrid och ansvarig för projektet.

Och åtgärderna har varit lyckade, enligt kommunen. 

– Vi har haft en betydligt lugnare sommar denna sommaren som har gått, säger Susanne Meijer (S). 

Detta hjälper både på kort och lång sikt.

Men det är inte alla kommuninvånare som är lika entusiastiska.

– Vårt kommunalråd får faktiskt ta sig i kragen och göra något åt det här, folk är rädda att gå ut på kvällen. Nu har hon satt in korvgrillning och hoppborg, det löser inget, säger "Eva", som vill vara anonym. 

Mikael Olsson är nattvandrare i Hörby och har varit på plats vid flera av de allvarliga bråken. Han tycker det är bra att kommunen har byggt upp fältorganisationen igen, men är inte lika imponerad av resultaten för satsningen på torget.

– Tanken är väl god, men jag tror inte att man lockar ut ungdomar i 14-20-årsåldern med skumbad och hoppborg kanske, säger han. 

Men kommunen kan inte bära ensamt ansvar för den situation som har uppstått, tycker Mikael Olsson. Den är mer djupgående än så.

– Vi har ju drogförsäljning i Hörby, det är ju så. Den biten får polisen ta, säger han. 

Och i mötesrummet på kommunhuset manar kommunalrådet till lugn. Att det bråkas på byn är inte något nytt fenomen, menar hon.

– Om du scannar på Google och liknande hittar du x antal knivdåd, mordförsök och annat 10-15 år tillbaka. Sånt har alltid hänt, ända sedan jag var ung här i Hörby, säger Susanne Meijer.