Migrationsverket utreder utländska studenters avsikt att faktiskt studera i Sverige.
Foto: Anders Wiklund/TT
Skåne

Migrationsverket: Därför utreder vi utländska studenter

Migrationsverket: Vi är de första att beklaga felaktiga bedömningar"
6:18 min

Migrationsverket utreder utländska studenters uppsåt att verkligen studera, trots toppbetyg och stora stipender. Men någon statistik på hur vanligt det är att studenterna har för avsikt att göra annat än att studera finns inte.

Flera utländska studenter har vägrats klartecken att studera i Sverige, trots att de är framstående studenter och till och med fått stora stipendier av Lunds universitet för sina studier.

Migrationsverket har utrett studenternas avsikter och kommit fram till att de tvivlat på deras intentioner.

– För att en student ska beviljas uppehållstillstånd så står det i lagen att studenten ska ha för avsikt att påbörja sina studier. Vi gör alltid en individuell bedömning av ansökan och om vi ser indikationer på att den inte har studieavsikt, så har vi möjlighet att utreda det närmare, säger Joel Martinsson, handläggare på Migrationsverket.

Vad är ni oroliga för ska hända?

– Vi är oroliga för att systemet skulle utnyttjas och studenter som inte har för avsikt att studera kommer hit under falska premisser.

Hur vanligt är det att det här händer?

– Vi sköter inte sån statistik, vi tittar på varje enskilt fall.

I praktiken sker bedömningen genom att Migrationsverket tar del av en intervju som studenten för på ambassaden i sitt hemland. Neelam Peerzada från Pakistan är en av de som fått avslag – för att hennes beskrivning av utbildningen verkar vara hämtad från Lunds universitets hemsida.

– Så klart är svaren från internet. Det är därifrån jag får information om Sverige, skriver hon i ett mail till Sveriges Radio.

Joel Martinsson vill inte kommentera enskild fall men hävdar att studenter absolut får använda information från universitetets hemsida – till en viss gräns.

– Självfallet får man använda nätet för att hitta utbildningen. Generellt är det så att om vi ser att en student visar på att hela eller delar av motivering kopierad, så anser vi inte att den är motiverad att studera i Sverige. Då har vi möjlighet att gå vidare och göra en muntlig utredning så att studenten ska kunna motivera sina avsikter.

Hela Migrationsverkets svar på kritiken hör du i klippet ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".