Helene Fritzon blir migrationsminister och biträdande justitieminister.
Migrationsministern Heléne Fritzon säger att regeringen inte kommer att försöka stoppa utvisningarna till Afghanistan. Foto: Anders Wiklund/TT
Sverige

Fritzon vill inte stoppa utvisningarna till Afghanistan

Jan Björklund (L): Det är mycket farligare i Afghanistan och Kabul
1:49 min

Den nya migrationsministern Heléne Fritzon (S) tillbakavisar kravet om att stoppa tvångsutvisningarna till Afghanistan.

Sedan en och en halv vecka protesterar ett hundratal ungdomar mot utvisningarna i centrala Stockholm. I en debatt i P1 Morgon säger Heléne Fritzon att hon har förståelse för demonstranterna, men att politikerna inte ska försöka ändra Migrationsverkets och domstolarnas utvisningsbeslut.

– Jag har stort förtroende för den ordning vi har i Sverige  där det är politikerna som stiftar lagar men det är myndigheten som beslutar, säger hon.

Frågan om utvisningarna och avvisningarna till Afghanistan har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden i takt med att säkerhetsläget i landet försämrats.

Organisationen Ung i Sverige sittdemonstrerar mot utvisningarna på Medborgarplatsen i Stockholm. Fatemeh Khavari är talesperson för organisationen, och hon håller inte med om Heléne Fritzons synsätt.

– Politikerna kan fatta ett politiskt beslut om detta. Varför gör de inte det? Det är vår fråga, säger Khavari till P1 Morgons reporter.

2015 sökte drygt 40 000 afghaner asyl i Sverige, varav de flesta var ensamkommande barn. Av de afghaner som fick sina asylskäl prövade av Migrationsverket förra året fick 45 procent bifall.

Bland riksdagspartierna vill Vänsterpartiet och Liberalerna att tvångsutvisningarna till Afghanistan stoppas.

Liberalernas partiledare Jan Björklund, håller med Helene Fritzon om att politikerna inte kan påverka myndigheternas beslut, men tycker ändå att Migrationsverket och domstolarna borde tillfälligt stoppa tvångsutvisningarna.

– Det är helt enkelt mycket farligare i dag i Afghanistan och Kabul än vad det var tidigare. Och dessutom har EU:s största land Tyskland stoppat utvisningarna, och vi bör ju rimligtvis göra samma bedömning, säger han.

Också Migrationsverket bedömer att situationen i vissa områden i Afghanistan har förvärrats den senaste tiden. Myndighetens rättschef Fredrik Beijer säger i P1 Morgon att man därför håller på att ta fram nya riktlinjer om landet.

– Men det kommer inte att vända upp och ner på bedömningarna helt och hållet, utan kommer i stället vara på detaljnivå, säger han.

Han säger också att Tysklands beslut att tillfälligt stoppa tvångsutvisningarna har att göra med att landets ambassad utsatts för ett attentat.

– Tyskland gör ingen annan bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan utan det har att göra med att Tyskland utsattes för ett attentat, säger Fredrik Beijer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".