Johan Larsson, arbetsmarknadshandledare i Tomelilla kommun
Johan Larsson, arbetsmarknadshandledare, jobbar nu med att ta fram praoplatser i Tomelilla. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Tomelilla

Praon tillbaka i höst

Arbetsmarknadshandledare: Vinst att visa upp bransch
0:33 min

I höst gör Tomelilla kommun en nystart med skolprao. Nu tas praoplatser fram till 120 elever i årskurs nio.

Det var 2013 som kommunen lade ner sin skolprao, men under hösten är det alltså dags igen. Under vecka 42 och 43 ska sammanlagt ungefär 120 elever i årskurs nio ut för varsin veckas praktisk arbetslivsorientering.

Johan Larsson, arbetsmarknadshandledare på Tomelilla kommun, arbetar nu med att ta fram praoplatserna.

- Vi behöver som sagt 120 platser, så det är en liten utmaning, säger han.

En fantastisk vinst måste väl vara att kunna visa upp sitt företag och den bransch man faktiskt jobbar med, och visa eleverna att det finns många olika yrken att välja på.

Platser söks både inom kommunens egen verksamhet, och bland andra arbetsgivare i kommunen. Bland annat har de skickat ut brev till företagare, för att informera om att praon återupptas och vad det innebär att ta emot en praoelev.

- Och lite praktiska delar om att eleverna är försäkrade via skolan och de här bitarna, säger Johan Larsson.

Nytt för den här gången, är att alla elever kommer att få en förberedande lektion innan praoperioden, berättar Johan Larsson.

- Det är för att förbereda eleverna i möjligaste mån så att de vet lite grann vad det är som väntar dem, säger han.

Johan Larsson tycker att det finns flera vinster för arbetsgivare att ta emot en praoelev.

- Det finns väldigt många vinster, men en fantastisk vinst måste väl vara att kunna visa upp sitt företag och den bransch man faktiskt jobbar med, och visa eleverna att det finns många olika yrken att välja på. Och kanske kunna vara med och vägleda eleverna på vägen att göra rätt val inför gymnasiet sedan, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".