Person på stridsbåt och porträttbild på man.
Lars-Invgar Ljungman, Moderaternas förbundsordförande i Skåne. Foto: TT.
Skåne

Ledande moderat kritisk till försvarsöverenskommelsen

Lars-Ingvar Ljungman (M):Försvarsbudgeten är inget gummiband
1:09 min

Dagens försvarsöverenskommelse väcker intern debatt inom Moderaterna. Lars-Ingvar Ljungman, partiets förbundsordförande i Skåne säger att uppskrivningen är alldeles för liten. I stället borde man fastslå en långsiktig finansiering som motsvarar två procent av BNP.

Lars-Ingvar Ljungman sitter i Moderaternas valberedning och är en central person inom partiet. Han är kritisk till dagens överenskommelse mellan regeringen, Moderaterna och Centerpartiet.

– Försvarsbudgeten är inget gummiband som man kan spela med lite olika beroende på hur budgetsituationen ser ut just inför det kommande året. Vi måste bestämma oss för vilken nivå vi vill ha på vårt försvar och då anser jag att vi ska välja två procents-målet, säger han till Ekot.

Enligt den överenskommelse som partierna presenterade i dag kommer försvaret få 2,7 miljarder mer i anslag de kommande åren fram till 2020.

Men Ljungman vill ha en dubbel ökning av anslaget, något som mer liknar det förslag Liberalerna gått fram med.

– Försvaret är en så viktig del av samhället att man måste ha mer långsiktiga spelregler, säger Lars-Ingvar Ljungman. 

Har ditt parti lagt sig för enkelt mot Socialdemokraterna?

– Ja jag är nog benägen att svara ja på den frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".