Region Skånes kontorshus i Dockan i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT
Region Skåne vet ännu inte hur kuverten hamnat i orätta händer. Foto: Johan Nilsson / TT
Skåne

Hotbrev skickade i Region Skåne-kuvert

Säkerhetsansvarig: Vi har polisanmält
2:28 min

Ett antal personer i Skåne har i veckan tagit emot hotbrev från vänstextrema AFA, Antifascistisk aktion – brev förpackade i kuvert från Region Skåne.

Hoten består i att personerna ska hängas ut som nazister eftersom deras namn har hittats i kundregistret för en nationalistisk webbshop. 

Enligt AFA Skånes hemsida har registret hackats och man skriver att delar av det kommer att publiceras i någon form. De uppger också att ett hundratal personer i Skåne och Blekinge fått hotbrev.

Regions Skånes säkerhetsansvarige, Rolf Ohlander, säger till P4 Malmöhus att han är bekymrad över det som skett och att man nu utreder exakt hur kuverten kommit att användas till de här hotbreven.

Han menar dock att det inte vore särskilt konstigt om kuverten helt enkelt stulits från någon del av verksamheten.

– Vi vet inte hur många brev det handlar om för vi vet inte var kuverten tagits från. Det enklaste sättet är att någon har kommit över kuvert med loggan på och det är tyvärr inte särskilt svårt i den öppna miljö vi rör oss i, säger Rolf Ohlander.

Har Region Skåne stått för portot?

– Vi försöker utröna detta men vi har inga bevis för det. Vi ser mycket allvarligt på det här, att vi blir förknippade mde den här typen av utskick. Här föväntar sig medborgaren kontakt med sjukvården, kallelse, besked om provsvar...och så öppnar man brevet och ser innehållet, som är helt oadekvat för vår del.

Region Skåne har varit i kontakt med några drabbade och man har polisanmält det som skett. Förhoppningen är att få in några av kuverten som skickats ut så att det kan lämnas in till polisen.

– För vår del är det särskilt viktigt att spåra om det är en intern händelse, om det är en av våra medarbetare, då ser vi mycket allvarligt på det här givetvis. Det är ännu inget som tyder på det.

Webbshopens ansvarige utgivare fälldes för två år sedan för fyra fall av hets mot folkgrupp, uppger Göteborgs-Posten. Då handlade det bland annat för att några av musikalbumen som såldes av Justitiekanslern ansågs rikta "missaktning och hot mot den judiska folkgruppen med anspelning på ras och trosbekännelse". Den dömde hävdade då att den förre ägaren publicerat materialet innan den senare tog över sajten.

AFA är en av de organisationer som punktmarkerades av Säpo inför årets politikervecka i Almedalen, eftersom det bedömdes att det fanns en risk för våldsamma sammandrabbningar mellan dem och högerextrema organisationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".