Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Anna-Kerstin Larsson. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
1 av 2
Anna-Kerstin Larsson. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
Två par stereotypa mansben som står bredbent och en kvinnas ben vid sidan om
2 av 2
På kommunal nivå ökar jämställdheten men det finns fortfarande få kvinnor som har toppositioner inom politiken enligt forskning som gjorts. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
P4 Kristianstad – 40 år

Politisk pionjär blev kallad för lus

Anna-Kerstin Larsson: Hans enda kommentar var "det är ynkligt att höra löss hosta."
3:15 min

Anna-Kerstin Larsson (L) var den enda kvinnan i kommunstyrelsen i Kristianstad för fyrtio år sedan och männen dominerade också Skånes övriga kommunstyrelser.
– Det har ju gått framåt under de här fyrtio åren, säger hon.

1977 hade alla skånska kommuner manliga kommunalråd. De flesta hade också en kommunstyrelse som bestod av bara män.

Anna-Kerstin Larsson (L) var suppleant och ensam kvinna i kommunstyrelsen i Kristianstad kommun för fyrtio år sedan. Hon berättar att bristen på kvinnor i den skånska kommunpolitiken inte var någonting man pratade om, det bara var så det såg ut. Idag är hon kommunfullmäktiges ordförande i Kristianstad och har en lång rad uppdrag och ordförandeskap bakom sig.

Hon minns dock en händelse som nästan fick henne att sluta sitt uppdrag när hon var ny inom kommunalpolitiken och skulle hålla sitt första tal.

Och han går upp i talarstolen, hans enda kommentar var: det är ynkligt att höra löss hosta.

– Jag gick upp i talarstolen, på darrande ben måste jag säga, och höll mitt jungfrutal om behovet av utbyggnad av barnomsorgen. Efter mig kom då en socialdemokrat, han var en duktig men fruktad person. Och han går upp i talarstolen, hans enda kommentar var: det är ynkligt att höra löss hosta, säger Anna-Kerstin Larsson (L).

Hon bemötte kommentaren där och då men kände ett visst vemod efter händelsen. Trots det vägrade hon sluta och hon har sett hur jämställdheten bland de politiska positionerna vuxit sig större med tiden.

– Det finns ju inte på samma sätt idag. Det har ju gått framåt under de här fyrtio åren, säger Anna-Kerstin Larsson (L).

Enligt forskning som Olle Folke och Johanna Rickne gjort är det genom aktivt arbete, kvotering och ”varannan damernas” bland annat som jämställdheten har ökat inom politiken, särskilt på kommunal nivå är posterna ofta relativt jämnt fördelade.

Det har ju gått framåt under dem här fyrtio åren.

Olle Folke, forskare i statsvetenskap, säger att för att jämställdheten ska fortsätta öka tror han inte att det bara handlar om att kvinnor ska återfinnas på fler politiska poster utan också toppositionerna, någonting som man behöver fortsätta arbeta aktivt för. Han berättar att män fortfarande är överrepresenterade ju högre upp i de politiska posterna man kommer.

Anna-Kerstin Larsson känner sig inte så orolig över det politiska klimatet om ytterligare fyrtio år utan tror tvärtom att allt fler kvinnor kommer att ha tunga politiska roller.

– Jag tror säkert att vi har haft en kvinnlig statsminister som leder landet och som gör det bra. Det känner jag ingen oro för utan stor tillit. Det är någonting som jag tycker att jag vill föra vidare till den unga generationen. Var starka, visa att ni kan, för kvinnor kan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".