Andreas Dahlkvist
Andreas Dahlkvist är personlig tränare och träningsansvarig på Friskis & Svettis i Kristianstad. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Kristianstad

Nya krafttag mot doping

Andreas Dahlkvist: Folk vill komma snabbt fram
3:34 min

Svensk Antidoping, dopingkommissionen och Skånes distriksidrottsförbund drar igång ett pilotprojekt som ska kunna motverka doping även utanför elitidrotten.

Andreas Dahlkvist är personlig tränare och träningsansvarig på Friskis & Svettis i Kristianstad. I hans roll ingår ett förebyggande arbete mot doping.

– När man blir medlem får man alltid ett mail där det förklaras vilka regler som finns och vad vi förväntar oss av våra medlemmar, säger Andreas Dahlkvist.

Enligt Andreas kan det nya pilotprojektet bäst tillämpas på yngre som tränar.

– Det är väldigt viktigt. Det är killar någonstans runt 16 till 20 som man vill nå ut till. Det gör vi dels genom diskussioner om vilka resultat man kan uppnå på schysst väg, förklarar Andreas Dahlkvist.

Tror du att vi kommer till en punkt där dopingen är helt borta?

– Det hoppas man ju, men det är tveksamt. Träning är tufft, man behöver lägga mycket tid och energi på det för att uppnå ett resultat. Vissa har inte den tiden och det engagemanget. Folk vill komma snabbt fram, säger Andreas Dahlkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".