Ambulans på väg in till akutmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad.
1 av 2
Sjukhuset i Kristianstad. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Sergio Padoan
2 av 2
Sergio Padoan, chefläkare på Centralsjukhuset i Kristianstad. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Kristianstad

Tvillingmammans död utreds vidare

Chefläkaren Sergio Padoan: Jag tänker på hur hårt de drabbats
1:15 min

Efter den 32-åriga tvillingmammans dödsfall vid en förlossning i februari, är nu sjukhuset i Kristianstad klar med en mer omfattande händelseanalys.

Det var i februari som den 32-åriga kvinnan dog i samband med att hon födde tvillingar. Det har gjorts en Lex Maria-anmälan, anhöriga har anmält sina klagomål och sjukhuset har gjort en internutredning. Nu är alltså sjukhuset även klar med den mer omfattande och 15-sidiga händelseanalysen. 

Jag tänker på hur hårt de drabbats.

– Inte heller i den här utredningen har vi funnit att någonting kunde gjorts annorlunda för att, med dagens kunskap, kvinnan hade kunnat räddats, säger Sergio Padoan, som är chefläkare.

Hur kunde det ändå bli så att mamman dog?

– Därför att vi i dag här, liksom på andra ställen, inte har metoder att tillföra tillräckligt mycket blod och vätska tillräckligt snabbt när man har en sådan omfattande blödning, säger Sergio Padoan. 

Jag funderar på makens och barnens situation.

De olika utredningarna ska tillsammans ligga till grund för ett beslut i höst från Inspektionen för vård och omsorg angående dödsfallet.

– Jag funderar på makens och barnens situation, som oavsett vad vi kommit fram till, måste leva vidare med det här. Jag tänker på dem och hur hårt de drabbats. Medarbetarna lever i en arbetssituation där sådant här kan hända. Vi vet alla om det inom vården att hemska saker kan hända. Men trots att vi är proffs så är det alltid tufft att möta det, säger Sergio Padoan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".