Bild på en total solförmörkelse där solens yttersta lager av gas, koronan, syns.
1 av 2
Bild på en total solförmörkelse där solens yttersta lager av gas, koronan, syns. Foto: NSO/AURA/NSF.
Karta över solförmörkelsens bana över USA den 21 augusti 2017.
2 av 2
Solförmörkelsens väg över USA den 21 augusti 2017. Foto: NASA
Vetenskap

Skånsk astronom till USA för solförmörkelse

Dan Kiselman, solforskare: alla solförmörkelser är olika
1:47 min

Idag inträffar en total solförmörkelse i USA. Ovanligt många människor kommer att kunna se den och kan hjälpa forskarna med observationer.

Solförmörkelsen går att se i ett område som sträcker sig tvärs över hela USA. Det är ovanligt att en sådan här förmörkelse sker där så många människor har möjlighet att se den. Därför har den fått mycket uppmärksamhet redan i förväg.

Det är också många forskningsprojekt som ska genomföras under förmörkelsen. Trots alla de teleskop och satelliter vi har idag för att studera solen, så finns det vissa saker som syns allra bäst och tydligast under en riktig solförmörkelse.

– Det finns alltid chansen att man upptäcker något nytt eller kan göra någon mätning som man inte kunde göra annars, berättar solforskaren Dan Kiselman vid Stockholms universitet.

– Det är klart att man ska passa på att uppleva de här fåtaliga minuterna som det faktiskt är, även om det inte är en lika fantastisk händelse rent vetenskapligt som det var förr i världen.

Den totala solförmörkelsen börjar i Oregon i väster strax efter klockan 10 lokal tid. Sedan vandrar den vidare ända till South Carolina i öster.

Det som händer är att månen täcker över solskivan fullständigt under sin färd över himlen. När det händer går solens yttre atmosfär, koronan, plötsligt att se i en krans runtomkring.

Forskarna är extra intresserade av koronan eftersom det fortfarande är ett olöst mysterium varför den är många gånger hetare än solens yta. Och att så många människor kan se solförmörkelsen den här gången hjälper forskarna eftersom många vill vara med och samla in observationer och bilder.

– Det tar ungefär en och en halv timme för månskuggan att gå över det kontinentala USA. Om man då sätter ihop allt som görs av många människor, så kanske man kan se hur koronan utvecklar sig under den här tiden.

En av dem som är på plats i USA är amatörastronomen Tora Greve från Limhamn. Det här blir hennes 21:a solförmörkelse men hon tror att upplevelsen kommer att bli annorlunda den här gången.

– Vi räknar med kaos och att det blir en stående bilkö längs hela totalitetslinjen.

Men vad är det som lockar så mycket om du redan har sett många solförmörkelser?

– Alla solförmörkelser är olika och koronan är alltid annorlunda. Det är en jättestor grej!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".