Ubåtsfallet - kriminaltekniker på plats. Foto: Natacha Lopez/Sveriges Radio.
Kriminaltekniker på plats. Foto: Foto: Natacha Lopez/Sveriges Radio.
Skåne

Ubåtsfallet: Journalisten är död enligt ubåtsägaren

Enligt ubåtsägaren var haveriet med ubåten en olycka och den svenska journalisten är begravd till havs, skriver danska polisen.

Den svenska journalist som varit försvunnen sedan ett par veckor är död efter en olycka ombord på ubåten, det hävdar ägaren enligt danska polisen.

Polisen har tidigare gått ut med att de letar efter en död person i sökandet efter kvinnan.

Ubåtsägaren uppger att det skett en olycka ombord på ubåten som orsakade den svenska journalistens död, uppger Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande. Förklaringen framfördes bakom stängda dörrar under häktningsförhandlingen, men delar av det som sades har nu blivit offentligt efter ett beslut i Köpenhamns byret (tingsrätt).

Polisens misstanke om dråp alternativt mord är kvar. Ubåtsägaren häktades misstänkt för att av oaktsamhet ha orsakat journalistens död.

"Den misstänkte har till polisen och i rätten förklarat att det inträffat en olycka ombord på ubåten, som har orsakat kvinnans död, och att han därefter begravt henne till sjöss på en ospecificerad plats i Kögebukten", skriver polisen.

Ubåtens färd ska ha skett helt och hållet i danskt farvatten, uppger Köpenhamnspolisen. Den ska ha varit i sydliga delen av Öresund samt i den norra och västliga delen av Kögebukten. Det har skett dykningar på rutten och det kommer att ske fortsatta dykningar i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".