Polisers ryggar
1 av 2
Poliser slår larm: för få poliser. Foto: Jonas Ekströmer/TT
En kvinna i ljust hår fotas framifrån i poliskläder.
2 av 2
Carina Persson, polischef för region syd. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
Skåne

Risk att poliskrisen består trots miljardsatsning

Före detta polis: Finns ingen satsning på förebyggande arbete
4:31 min

Personalflykt, utredningshögar som växer, och på vissa håll, endast en polisbil som bevakar fyra kommuner. Nu slår före detta poliser larm.

Det här kan innebära fara för allmänheten. Det säger den före detta polisen Peter som nyligen lämnat yrket, och som innan han lämnade flera gånger lyft riskerna med att de är för få för sina chefer utan att det blev några förändringar.

– Det finns risk för att vi inte skulle klara det, om det till exempel skulle hända saker på ett par ställen samtidigt, säger han.

Det finns risk för att det inte kommer någon bil den dagen du verkligen skulle behöva polishjälp, det säger Peter som vill vara anonym.

Trenden med poliser som lämnar ser ut att fortsätta.

Han är en av 609 poliser i landet som lämnat bara i år. Och här i södra Sverige är det enligt de senaste siffrorna från Polismyndigheten 54 poliser färre i år än motsvarade tid förra året. Och fler är på väg bort enligt Peter, det här är en bild som bekräftas av polisförbundet.

Många vi pratat med pekar bland annat på dåliga löner, bristen på kompetensutveckling och dåligt ledarskap som några anledningar till varför de vill lämna. För Peter blev just lönen det som avgjorde beslutet, även om det inte var den enda orsaken.

– Det avgörande blev ändå lönen för min del. Jag hade helt enkelt inte råd att gå ner på dagtid, säger han.

Vi har även träffat Åsa som också valt att lämna polisyrket. Hon pekar också på lönen som en av anledningarna till att hon inte är kvar.

– Jag fick inte betalt för det jobb som jag utförde helt enkelt. Då kände jag att jag ville se mig om efter något annat för att höja mig själv, och bli mer motiverad till att göra ett bra jobb, säger hon.

Nu i dagarna lovade regeringen att polisen ska få ett tillskott på totalt 7,1 miljarder kronor de närmaste tre åren, vilket är mer än vad polisen själv har begärt, pengarna ska användas till att få fram fler poliser, och att lätta arbetsbördan för poliser i syfte att få fler att stanna. Men frågan är om det här är tillräckligt. Räcker pengarna till de förändringar som behövs? Kommer det verkligen att bli fler utbildade poliser eller kommer det att satsat på ännu fler civilanställda? Och kan de anställda räkna med högre löner nu?

Myndigheten försöker också locka tillbaks poliser som slutat, men erbjuder man något mer än det poliserna hade när de slutade? Carina Persson, polischef för region syd svarar på frågan.

– Jag håller inte med om att vi försöker locka tillbaks poliser. Det handlar mer om att vi ger dem som vill en möjlighet att komma tillbaks, om deras önskemål överensstämmer med verksamhetens behov. Men är man sedan tidigare missnöjd med sin lön så är det inte så att vi kan erbjuda en högre lön bara för att man för en tid valt att lämna yrket, säger hon.

Carina Persson är väl medveten om det missnöje som råder inom myndigheten, egentligen är det inget av det vi framför som får henne att höja på ögonbrynen.

– Vi har ett ansträngt läge när det gäller resurser. Och vi är alla överens om att vi behöver bli fler, inte minst när det gäller det lokala perspektivet, säger hon.

Vad skulle kunna få Peter och Åsa att gå tillbaka till polisyrket?

– Även om de skulle matcha min lön idag så skulle jag ändå inte gå tillbaka. Jag anser att problemet sitter kvar med hur chefskapet ser ut, säger Peter.

– Det krävs att de skulle ta upp de problem som jag upplever mycket högre upp än på medarbetar- och gruppchefsnivå, och bara det är väl flera års jobb... Det krävs också att det skjuts till enorma mängder pengar för att höja lönerna och uppvärdera yrket, och att man får rätt förutsättningar att kunna utföra ett bra jobb, säger Åsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".