Griskultingar ligger och diar sin mamma, suggan.
Arkivbild på diande griskultingar. Foto: Emil Langvad/TT
Sverige

Griskultingar kan skiljas tidigare från mamman

Ekogrisproducent: Jag tycker det är helt avskyvärt
1:51 min

Griskultingar ska tas tidigare från sina mammor för att gynna uppfödningen. Det föreslår Jordbruksverket i ett förslag som får hård kritik.

Jordbruksverket föreslår att griskultingar i framtiden ska kunna avskiljas från suggan redan vid 21 dagars ålder, en vecka tidigare än den nuvarande minimigränsen. Tanken är att åtgärden ska öka uppfödningen av grisar i Sverige.

Förslaget har fått kritik från både forskare och grisbönder. En av de som är kritiska till förslaget är Gun Ragnarsson, ekogrisproducent från Tvåker. 

– Jag tycker det är helt avskyvärt. Jag tycker inte om det

Vad är din huvudinvändning?

– Det är framförallt för smågrisens skull men även för suggans skull och självklart för naturens och konsumentens skull. För det blir en ökad antibiotikaanvändning.

När jordbruksverket talar om att de vill öka lönsamheten inom grisbranschen, är inte det ett bra argument?

– Jag tror inte att det stämmer. En ökad medicinanvändning och sjukare djur blir aldrig en ökad lönsamhet. Ökad lönsamhet får man av friska djur, säger Gun Ragnarsson till P4 Halland.

På Jordbruksverket håller man inte med om att det skulle röra sig om några stora förändringar.

– I föreskrifterna finns vissa förändringar som är nödvändiga att göra, och vi hinner inte vänta på fler utredningar. Vi förhåller oss till en livsmedelsstrategi som tydligt pekar på att vi måste öka produktionen i jordbruket om vi ska klara konkurrenskraften, säger Håkan Henrikson, divisionsdirektör för främjande och förvaltning på Jordbruksverket

I sitt förslag hänvisar Jordbruksverket till en fältstudie gjord av branschorganisationen Svenska Pig, som inte påvisade några negativa effekter för smågrisarna.

– Den här studien är inte gjord av forskare. Däremot finns det en massa övertygande vetenskapliga publikationer som pekar på att en tidigare avvänjning av grisar leder till ökad sjuklighet och därmed ökad antibiotikaanvändning. Jordbruksverkets förslag går alltså direkt emot vetenskapen, säger Bo Algers, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".