Polisen
Polis. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen prioriterar statistik framför brottsoffer

Före detta polis: Det skulle se bra ut på papperet
2:07 min

När ärenden som ger pinnar i statistiken prioriteras fokuseras polisarbetet på fel saker. Det menar flera av de poliser vi träffat.

Åsa är en av dem som bland annat på grund av det här lämnat polisyrket.

Hon menar att allt som går att föra statistik på som till exempel ordningsböter värderades högre än att sitta med ett brottsoffer i en timme, eller att arbeta förebyggande.

– Det skulle se bra ut på papperet. Om vi tar ordningsböter till exempel, det kan man ju lätt visa statistik på att det är skrivet tio ordningsböter. Men däremot om jag kommer ut på ett familjebråk, och jag sitter där en timme med den här familjen och det slutar med att det inte blir någon anmälan, utan att de blir sams. Vi kommer aldrig mer behöva åka till den här adressen igen. Men det syns inte någonstans att jag har suttit i en timme med den här familjen. Utan det är en väldig jakt på statistik och pinnar, säger Åsa. 

Jakten på att visa upp bra siffror känner flera av de poliser vi pratat med igen. En som nyligen lämnat yrket är Peter, han känner väl igen statistikpiskan. För honom blev polisarbetet inte riktigt det han trodde att det skulle bli när han valde yrket för cirka tio år sedan. För honom var det självklart att tyngden skulle ligga på att arbeta förebyggande, men så blev det inte.

– Det handlar väl om att man vill visa statistik och att vi gör något. Problemet blir att vi får helt fel inriktning. Vi ägnar oss bara åt akutverksamhet, vi kan bara försöka släcka bränder, vi kan aldrig vara där och försöka förebygga det, säger han. 

Det är också ett stort problem när personal inte har rätt kunskap för det uppdrag de är satta att utföra menar Åsa.

Det ställdes höga krav på det arbete hon utförde, samtidigt som hon inte fick någon utbildning, utan fick lära sig av sina egna misstag.

– För att göra ett bra jobb så krävs det ändå att man har en ordentlig utbildning, för det ställs en hel del krav på det jobb som jag förväntades att utföra. Jag tvingades lära mig av mina egna misstag istället för att få utbildning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".