Polisbil på sjukhuset
1 av 2
Under året har bara tre anmälningar om hot och våld mot vårdpersonal upprättats. Foto: Johan Nilsson/TT
Marie Jensen, handläggare på säkerhetsavdelningen på SUS.
2 av 2
Marie Jensen är handläggare på säkerhetsavdelningen på SUS. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio
Malmö

Hot och våld mot vårdpersonal anmäls sällan

4:30 min

Säkerhetspersonal på SUS larmar om att hot och våld mot vårdpersonal blir ett allt större problem. Men P4 Malmöhus granskning visar att bara tre fall har polisanmälts i år.

I september 2016 kom en man i 20-årsåldern in med skottskador till akuten i Malmö. Efter inledande vård där fördes han senare till sjukhuset i Lund för fortsatt vård. Där sjuksköterskan Lisa* kom i kontakt med honom. Under veckan mannen låg inlagd mottog Lisa flera dödshot från honom. 

– Han ville ha smärtlindrande. När vi sa att det inte gick blev han aggressiv och hotfull, han började skrika till min kollega. Att han skulle klippa av henne håret och att hon skulle se sig om på kvällen. Sedan blev jag ensam med honom. Då började han hota mig. Han sa att han skulle våldta mig och döda mig, berättar hon.

Historier som Lisas är inte ovanliga på sjukhusen i Malmö och Lund. De senaste åren har det blivit ett allt större problem att vårdpersonal känner sig otrygga och hamnar i hotfull och våldsamma situationer i samband med gängrelaterade skjutningar i Malmö. 

– Det kan bli ganska hotfulla situationer. Det händer att personalen blir kallade för horor, man ska våldta dem, man ska plocka dem efter jobbet. Det är respektlöshet vår personal möter, säger Marie Jensen, handläggare på säkerhetsenheten på SUS.

De här killgängen har en väldig sammanhållning, man är väldigt angelägen att söka upp den som är skadad. Vi vet ju egentligen inte om det här är vän eller fiende.

Ofta kan gängskjutningarna leda till situationer som är både svåra och skrämmande för vårdpersonalen att hantera.

– De här killgängen har en väldig sammanhållning, man är väldigt angelägen att söka upp den som är skadad. Vi vet ju egentligen inte om det här är vän eller fiende, säger Marie Jensen. 

Men när P4 Malmöhus ber polisen ta fram alla anmälningar om hot och våld mot personal på SUS visar det sig att de är få. Sammanlagt har 13 fall anmälts, men av dem är tio inom psykiatrin och enligt Marie Jensen inte en del av den här problematiken.

Det är alltså bara tre fall som lett till en polisanmälan på hela året. Och ingen av anmälningarna nämner specifikt någon koppling till gängrelaterat våld.

Att det är på det viset tycker Marie Jensen är anmärkningsvärt.

– Jag är övertygad om att det beror på att man inte vågar. Man måste ju själv stå som målsägande, då är man rädd att ens namn ska komma ut. Man är rädd om sin familj, sina barn, att man ska bli uppsökt i hemmet, säger hon.

Arbetsgivaren har en jättestor del i detta, att stötta sina medarbetare.

Att så få polisanmäler är ett stort problem. En anmälan är ju en grundförutsättning för att de som hotar och ger sig på vårdpersonal ska kunna lagföras. 

– Om det inte syns så finns det inte, då kan man inte göra så mycket åt det. Arbetsgivaren har en jättestor del i detta, att stötta sina medarbetare, säger Marie Jensen

Tyder den här relativt låga siffran på att personalen inte fått tillräcklig stöttning? 

– Det kan jag inte uttala mig om. 

Lisa bestämde sig tidigt för att våga anmäla. Anmälan ledde till åtal, och i maj fälldes 20-åringen som hotat henne. Även om rättegången bitvis var obehaglig var det en stor lättnad när den fällande domen kom.

– Det kändes skönt, som att domstolen slog ett slag för sjukvården. Vi tar ingen skit, säger hon. 

* Lisa heter egentligen något annat och rösten som hörs i inslaget är inte hennes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista