En infälld rundad bild på en mörk kvinna med glasögon på en bild med en ubåt.
Foto: Johan Nilsson/TT
Danmark

Rafaela Stålbalk besökte den danske uppfinnarens ubåt förra sommaren

Rafaela Stålbalk: Han var väldigt charmig med aura och stort självförtroende
2:53 min

För ett år sedan träffade Rafaela Stålbalk den danske uppfinnaren, som är en kändis i sitt hemland. Avsikten var inte att göra ett reportage eller en intervju, det var i stället ett studiebesök.

Rafaela Stålbalks besök i den danske uppfinnarens ubåt var möjligt eftersom uppfinnarens fru och Rafaelas man var bekanta.

Men någon ubåtstur blev det inte, varken på eller under vattnet.

– Nej, det är inte min grej att vara under vattnet, säger Rafaela.

Hon beskriver ubåten som stor och kall. Och mycket metall.

– Det fanns en madrass, en säng, längst fram i bilen och uppfinnaren sade att han hyrt ut ubåten som övernattning några gånger.

Han var ju udda, mycket udda.

Uppfinnaren var mycket intensiv, väldigt charmig och med stort självförtroende.

– Han var ju udda, mycket udda, säger Rafaela.

Ubåtsägaren sitter fortfarande häktad, misstänkt för att ha vållat den svenska journalistens död och sedan försökt dölja den, bland annat genom att avsiktligt sänka sin hemmabyggda ubåt, UC3 Nautilus. Polisen har fått in hundratals tips från allmänheten och fortsätter sökandet, dels i Öresunds vatten och dels efter vittnen som kan bidra till mer kunskap om den danske uppfinnaren och vad som kan ha skett i hans ubåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".