En scen ur filmen The Square. Foto: TriArt.
1 av 4
En scen ur filmen The Square. Foto: TriArt.
Lene Cecilia Sparrok (Elle-Marja) och Mia Sparrok (Njenna). Foto: Amanda Kernell/Oskar Östergren.
2 av 4
Lene Cecilia Sparrok (Elle-Marja) och Mia Sparrok (Njenna). Foto: Amanda Kernell/Oskar Östergren. Produktionsbolag: Nordisk Film.
Skådespelaren Fares Fares spelar huvudrollen i "The Nile Hilton Incident"
3 av 4
Skådespelaren Fares Fares spelar huvudrollen i "The Nile Hilton Incident".
Oscarsstatyett. Foto: AP/TT.
4 av 4
Strikta regler i Oscarskategorin bästa icke-engelskspråkiga film Foto: Jason DeCrow

"The Square" är Sveriges Oscarsbidrag

P1
Sänds kl. 09.30 - 10.00

På onsdagseftermiddagen presenterades det svenska Oscarsbidraget på Filmhuset i Stockholm. Förhandssnacket har stått mellan "Sameblod" och "The Square", och "The Square" tog alltså hem det.

Missa inte! Björn Jansson rapporterar direkt i Kulturnytt i P1 kl 1545

Som Kulturnytt rapporterade tidigare idag så har flera av årets svenska filmer nått internationell framgång. Bland annat Guldpalmsvinnaren "The Square" av Ruben Östlund och "Sameblod" av Amanda Kernell. Men reglerna för att godkännas som en kandidat i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film är strikta.

År 2006 skrevs språkreglerna om för de utländska filmerna. Tidigare krävdes att merparten av dialogen i tävlingsbidraget skulle vara på det egna landets språk. Men nu räcker det med att mer än hälften av dialogen är på ett annat språk än engelska.

I Ruben Östlunds "The Square" talar skådespelarna Elisabeth Moss och Dominic West engelska, men merparten av dialogen är på svenska, eller danska som huvudrollsinnehavaren Claes Bang pratar.

Däremot finns det andra svenska filmer som fallit bort som kandidater, just på grund av språkkravet. Det har underlättat för den svenska Oscars-kommittén som haft flera starka titlar att välja mellan i år. berättar Anna Serner, VD för Svenska filminstitutet.

– Gudskelov, så har vi två filmer som är så pass engelsk-språkliga att de inte kan tävla i kategorin för bästa utländska, eller icke-engelsk språkliga film, som den heter. Det är bland annat Borg, den har för mycket engelska och så är det "I Call him Morgan" om jazz trumpetaren Lee Morgan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".